Mikroműanyagot rejt a part menti homok a teknősfészkek közelében is: átlagosan 5300 műanyagrészecskét találtak köbméterenként az Exeteri Egyetem kutatói 60 centiméteres mélységben, a közönséges levesteknős (Chelonia mydas) és álcserepesteknős (Caretta caretta) homokba ásott fészkeinek közelében Ciprus tengerpartjain.

A felszínen köbméterenként 130 ezer műanyagtöredéket találtak: ez a második legrosszabb érték, amelyet valaha regisztráltak tengerparton. A legrosszabbat a dél-kínai Kuangtung tartomány partjainál mérték.    

A kutatók szerint ha a körülmények tovább romlanak, a szennyezettség elkezdheti a befolyásolni tojásból kikelést és még a nőstény és hím fiókák arányát is - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.   

"Tizenhét fészekrakó helyről gyűjtöttünk mintákat és minden tengerparton, minden mélységi szinten találtunk mikroműanyagot" - mondta Emily Duncan, a Cornwallban lévő Exeteri Egyetem munkatársa.    

A mikroműanyag jelentősen befolyásolhatja a környezetet. Például a keltetési idő alatti hőmérséklet befolyásolja a kikelő állat nemét, melegebb környezetben gyakoribb a nőstény teknős. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, milyen hatással van a mikroműanyag a teknőstojásokra - emelte ki a kutató.   

A kevesebb mint 5 milliméter átmérőjű mikroműanyag számos forrásból eredhet, többek között kidobott és darabjaira esett műanyagból, kozmetikumból származó mikroszemcsékből és ruhákból származó mikrorostokból.   

"A kínai strandokkal ellentétben, ahol a legmagasabb mikroműanyagszintet mérték, ezek a ciprusi partok ipari területektől távol vannak és nem látogatja őket nagy embertömeg" - mondta Brendan Godley, az egyetem tengervédelmi stratégiáért felelős munkatársa.     

"Ezért úgy tűnik, hogy a mikroműanyag az óceán áramlatain érkezik. Ebben az esetben elemzésünk azt sugallja, hogy nagy része a Földközi-tenger keleti részéről érkezett. Igaz ez a nagy műanyagdarabokra is, amelyeket nagy számban találtak Ciprus partjainál" - fejtette ki a szakértő.   

Az eredmények alátámasztják azt az elméletet, amely szerint a tengerpartok a tengeri mikroműanyag szennygödreiként működnek, ezek a szennyeződés fő területei.    

A tudósok eredményeiket a Marine Pollution Bulletin című szaklapban mutatták be.

Forrás: MTI / phys.org