Egy nagyszabású természetvédelmi programnak köszönhetően éveken belül ismét fészkelnek majd a kivik Wellingtonban, ahonnan több mint száz éve eltűntek az Új-Zéland szimbólumának számító madarak - írta meg a The Guardian.

A szigetországban 68 ezer kivi él, de számuk egyre fogy, évente 2 százalékkal csökken a számuk. Száz évvel ezelőtt még milliószámra éltek kivik Új-Zélandon, de a röpképtelen madarak a kutyák, macskák, oposszumok és patkányok zsákmányává váltak, populációjuk drasztikusan csökkent.   

Wellingtonban városszerte ragadozócsapdákat helyeznek ki, hogy az országos tervvel összhangban 2050-re az ország egész területét mentesítsék a ragadozóktól. A természetvédők szerint hamarosan elérkezik az idő, hogy a félénk, éjszakai madárfajt visszatelepítsék a fővárosba. "Nagyon szeretnék a kivi hangjára ébredni" - mondta Justin Lester wellingtoni polgármester, aki nagy támogatója a ragadozók kiszorításának a városból.   

A küzdelemben az iskolások is részt vesznek: csapdákat állítanak fel az iskolák udvarán, a hegyi kerékpárosok pedig az elhagyatott vidékeken helyeznek ki csapdákat és ellenőrzik azokat. A természetvédelmi programban Wellington környékén 20 ezer hektárnyi köztulajdonú és magánbirtokon fogják össze a ragadozókat a következő három évben, hogy megkezdődhessen a kivi visszatelepítése. Ha sikeres lesz a program, újabb madárfélével gazdagodik az új-zélandi főváros állatvilága, mivel a korábbi programoknak köszönhetően a nesztorpapagáj, a kereru és a sólyom is visszatért már a városba.

Forrás: MTI