Csaknem húsz évnyi gyors növekedés után az ausztrálok születéskor várható átlagos élettartama immár lassabban növekszik, mint a magas jövedelmű országok többségében élőké - állapították meg a Melbourne-i Egyetem kutatói, akik szerint az ausztrál mutatók javítása érdekében a jövőben nagyobb figyelmet kellene fordítani az olyan egészségi kockázati tényezők kezelésére, mint az elhízás.

A Medical Journal of Australia című folyóiratban publikált tanulmány elkészítéséhez a szakemberek Ausztráliára és másik 26 magas jövedelmű országra vonatkozó adatokat vizsgáltak meg az 1980 és 2016 közötti időszakra vonatkozóan - írja az Eurekalert tudományos hírportál.   

A kutatók szerint 1981 és 2003 között gyorsan növekedett a születéskor várható átlagos élettartam Ausztráliában, mind abszolút értelemben, mind a többi magas jövedelmű országhoz viszonyítva.   

Az 1981 és 2003 közötti időszakban az Ausztráliában élő férfiak és a vizsgált 26 másik országban élő társuk születéskor várható átlagos élettartama közötti különbség 0,7 évről 2,3 évre nőtt, míg az Ausztráliában, valamint a többi országban élő nők várható élettartama közötti különbség 0,9 évről 1,3 évre emelkedett.    

2003 óta azonban Ausztráliában mindkét nem esetében jelentősen lassult a születéskor várható átlagos élettartam növekedésének üteme a többi magas jövedelmű országhoz képest, elsősorban azért, mert lassult a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések okozta halálozások csökkenésének üteme.    

A 2015-ös évre az Ausztráliában élő férfiak és a vizsgált többi országban élő társaik születéskor várható átlagos élettartama közötti különbség 2,3 év maradt az előbbiek javára, míg a nők esetében a különbség visszaesett 1,1 évre.   

Az egyetem professzora, Alan Lopez szerint az elhízottság széles körű elterjedtségét is figyelembe véve mindez azt jelenti, hogy a jövőben a többi magas jövedelmű országhoz képest kisebb lesz a születéskor várható átlagos élettartam növekedésének mértéke Ausztráliában.   

"A születéskor várható átlagos élettartam Ausztráliában az egyik legmagasabb a világon, ami a közegészségügy terén az elmúlt évtizedekben bevezetett intézkedéseket dicséri" - mondta Tim Adair, az egyetem kutatója, aki a tanulmány társszerzője volt.   

A szakember szerint azonban a dohányzáshoz hasonló káros szokásokkal összefüggő halálozások csökkentését célzó új stratégiák bevezetése nélkül ez a vezető pozíció nem marad meg sokáig.

Forrás: MTI / eurekalert.org