Az elérés nélkül korlátozódik a szabadság és a dolgokba való beleszólás.

Merten Reglitz, a Birminghami Egyetem kutatója a tanulmányában azt írta, hogy a szabad és ingyenes internet-hozzáférésnek napjainkban alanyi emberi jognak kellene lennie. Amennyiben ugyanis a felhasználók nem lehetnek online aktívak, akkor hiányzik az életükből a globális politikában való részvételi lehetőség és az érintett személyek életminősége is sokkal rosszabb.

A tudós kijelentette, hogy az internetelérés nem luxus, hanem egy morális emberi jog. Mindenkinek ellenőrzés és cenzúra nélkül hozzá kellene férnie a globális hálózathoz, akik pedig nem tudják megfizetni azt, azok számára ingyen kellene biztosítani. E jog nélkül az emberek nem tudnak megszólalni és gyakorlatilag némaságra vannak ítélve.

Reglitz a tanulmányához elemezte a Egyesült Nemzetek Szervezete Nemzetközi Távközlési Egyesületének adatait és kiderült, hogy tavaly a világ lakosságának csak az 51 százaléka rendelkezett interneteléréssel. A szegényebb országokban nőtt az online lévők aránya, amely az alkalmazott olcsóbb technológiáknak volt köszönhető. A blogíráshoz vagy az online kereséshez ugyanakkor nincs is szükség a legújabb technológiákra. Fontos lenne, hogy a közintézmények ingyenes internet-hozzáféréseket és eszközhasználatot kínáljanak.

A kutató a világháló fontossága szempontjából példaként említette az Arab tavaszt, a színes bőrűek elleni rendőri erőszak dokumentálását az Amerikai Egyesült Államokban és a #MeToo mozgalmat.

Forrás: sg.hu / birmingham.ac.uk