Az Európai Unióban egyetlen globális stabil kriptopénz-rendszer sem kezdheti meg a működését mindaddig, amíg jogi, szabályozási és felügyeleti problémák és kockázatok merülnek fel azokkal kapcsolatban és ezeket nem tudják kezelni - jelentette ki az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság a stabil kriptopénzekről közösen elfogadott nyilatkozatban csütörtökön.

Hozzátették: egyértelmű jogi helyzetet kell kialakítani.

A nyilatkozat szerint a technológiai innováció jelentős gazdasági haszonnal járhat a pénzügyi ágazat számára, előmozdítja a versenyt, bővíti a fogyasztók választási lehetőségeit, növeli a hatékonyságot, költségmegtakarítást eredményez a pénzügyi intézmények és általában a gazdaság számára.   

Az aláírók arra figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a rendszerek kockázatokat is jelentenek például a fogyasztóvédelem, a magánélet tiszteletben tartása, az adózás, a kiberbiztonság, a pénzmosás, a terrorizmus-finanszírozás, a jogbiztonság terén.   

Egyes közelmúltban megjelent globális léptékű projektek nem szolgáltak kellő tájékoztatással arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan kívánják kezelni a kockázatokat és működtetni üzleti tevékenységüket. Mindaddig nem tanácsos globális stabil kriptopénz-projekteket és -rendszereket működésbe léptetni, amíg nincs megoldás annak kockázataira és el nem oszlódnak a vele kapcsolatos aggályok - írták.   

Kijelentették, a globális stabil kriptopénzekkel járó kihívások kezeléséhez összehangolt globális válaszra van szükség. Az uniós tanács és a bizottság készen áll arra, hogy gyorsan, az Európai Központi Bankkal (EKB), valamint a tagállami és az európai felügyeleti hatóságokkal együttműködésben fellépjen - szögezték le.

Forrás: MTI