Felrobbant a kilövőállványon a SpaceX rakétája - pedig ha kijut az űrbe, történelmet írt volna. A rakétára már fel volt szerelve a rakomány: egy izraeli cég kommunikációs műholdja, amely ráadásul Mark Zuckerberg nagy ötletének megvalósításában kapott volna nagyon fontos szerepet. Musknak ritka pocsék napja volt, ha figyelembe vesszük azokat a kihívásokat is, amelyekkel a Tesla szembesült.

Felrobbant a SpaceX rakétája Floridában csütörtökön. A rakétát a terv szerint szombaton lőtték volna fel, egy kommunikációs műholdat állított volna pályára. A robbanás már a kilövőállványon történt, amikor a gyújtást tesztelték.

Ez lett volna a SpaceX kilencedik teherhordó küldetése. Elon Musk twitterén azt írta: a robbanás a felső oxigéntanknál keletkezett, akkor történt, amikor a rakéta hajtóanyagát betöltötték. Az okokat vizsgálják. A rakéta és a rakománya is porrá égett, ahogy a kilövőállásban is komoly károk keletkeztek. Személyi sérülés viszont nem történt a biztonsági protokolloknak köszönhetően.

Mérföldkő lett volna az űrhajózás történetében (bár így is az lett)

A felrobbant Falcon-9-es egyébként egy küldetést korábban már sikerrel teljesített, amikor egy kilövést követően sikeresen landolt az óceánon lebegő platformon. A mostani küldetés épp azért lett volna fontos űrhajózástörténeti mérföldkő, mert most először egy "újrahasznosított" rakétával juttattak volna eszközöket a világűrbe. Elon Musk SpaceX projektjének épp az a lényege, hogy a költségek radikális leszorításával a jelenleginél sokkal elérhetőbbé tegye az űrbe történő teherszállítást és persze az űrutazást is.

Egy éven belül ez a második veszteség - tavaly júniusban is történt egy hasonló eset, ami után a vizsgálat ideje alatt, 6 hónapig nem indított rakétát a SpaceX. Akkor egy alig félméteres alkatrész, egy merevítőrúd eltörése okozta a katasztrófát, aminek egy héliumtartályt kellett volna a helyén tartania.

Nem akármilyen rakomány vált hamuvá

A SpaceX egyébként tele van megrendelésekkel, vannak szerződései a NASA-val arra, hogy rakományt és személyzetet szállítsanak a Nemzetközi Űrállomásra, valamint különböző kereskedelmi cégekkel műholdak pályára állítására. Júniusban épp az ISS rakománya semmisült meg a rakétával együtt, most egy 200 millió dollár értékűnek mondott kommunikációs műhold - ami ráadásul egy facebookos projekt része volt, amelynek keretében Afrika internet-lefedettségét fejlesztették volna.

"Mélységesen csalódottan hallom, hogy a SpaceX kilövésének kudarca megsemmisítette a műholdunkat, amely olyan sok vállalkozónak és a földrészen mindenki másnak lehetővé tette volna a kapcsolódást" - írta Mark Zuckerberg Facebook-posztjában, éppen Afrikából - most először utazott a térségbe hogy vállalkozókkal, kormánytisztviselőkkel és programfejlesztőkkel találkozzon.

Mekkora lesz az igazi veszteség?

Azt persze mindenki tudja, hogy dolgokat/embereket fellőni az űrbe néhány tonna gyúlékony hajtóanyag segítségével igencsak kockázatos vállalkozás. Természetesen volt biztosítás az eszközökre és a rakományra is (bár biztos nem lehetett olcsó, most kifizetődik). A Falcon 9-esnek még így is irigyésreméltó biztonsági statisztikái vannak: több mint kéttucat sikeres fellövésen vannak túl.

Most ki kell vizsgálni az esetet, fel kell készíteni a megrongálódott helyett más kilövőállásokat, pótolni az elveszett eszközöket, de Elon Musk túl régóta foglalkozik kockázatos vállalkozások menedzselésével ahhoz, hogy ne legyen előre elkészített forgatókönyve ilyen esetekre. A vizsgálat eredménye mindenesetre nagyon fontos lesz a megbízhatóság szempontjából - mielőtt emberéleteket bíznak a Falcon 9-esre, meg kell bizonyosodni arról, hogy a lehető legnagyobb biztonságot tudják garantálni.

Nagyon nagyon rossz napja volt Elon Musknak

Az persze igaz, hogy a rakéta felrobbanása most nagyon nem jött jókor - még ha az ilyesmi nem is tud soha jókor jönni. Tegnap derült ki ugyanis az is, hogy Musk másik cégénél, a Teslánál is volt egy komolyabb baki: a SolarCity felvásárlásánál (ami egyébként szintén Musk-érdekeltség) az ügyletet lebonyolító befektetési bank óriási számolási hibát vétett, 400 millió dollárral (!) alulbecsülték a napelemcég valódi értékét. Bár a megfizetett vételár olyan magas volt, hogy még így is jónak tűnik az ár.

A Tesla emellett azt is közölte, hogy 422 millió dollárt kell majd kifizetnie a kötvénytulajdonosoknak a SolarCity felvásárlás kapcsán. Ehhez a tervek szerint újabb 100 millió darab Tesla-részvényt kell majd kibocsátani.

Összességében a hírek hatására a Tesla papírjai 5,2 százalékot estek a csütörtöki tőzsdezárásra.

A műhold tulajdonosa is foghatja a fejét

Az ügy pikantériája még az is, hogy a felrobbant műhold sikeres pályára juttatása volt a feltétele annak, hogy a tulajdonos Space Communications Ltd-t 285 millió dollárért felvásárolja a Beijing Xinwei Group. Az izraeli műholdgyártó és -üzemeltető cég részvényeinek értéke közel 9 százalékot esett Tel-Avivban a robbanás hírére. Az üzlet ezen az áron most biztos meghiúsul - még nem tudni, hogy a kínaiak teljesen elállnak a vételtől vagy adnak egy alacsonyabb árajánlatot.

Forrás:privatbankar.hu

Érdemes az esetről készült videót megnézni, igen látványos - 1 percnél kezdődik a milliárdos tűzijáték: Kattintson ide...