A 2017-es World Robotics Report előrejelzése szerint idén 18%-al növekszik a robotok telepítésének száma. Ebben a növekedésben az együttműködő robotok továbbra is nagy szerepet játszanak.

A Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) által kiadott, 2017-es World Robotics Report szerint 2017-ben 18%-os növekedéssel kell számolnunk az ipari robotok alkalmazását érintően, az ezt követő, 2018-2020-ig terjedő időszakra pedig újabb 15%-os emelkedést prognosztizálnak. Az optimista becslés mögött olyan tényezők állnak, mint a világgazdaság vártnál nagyobb növekedése, a gyorsabb üzleti ciklusok, a változatosabb vásárlói igények, és az ún. „Ipar 4.0” várható, további terjedése. Egy érdekes fejlemény, hogy az előrejelzések szerint ebben a növekedésben a kollaboratív robotok vezető szerepet fognak játszani. A jelentést meghatározó trend, az „ember és robot együttműködése” számtalanszor említésre kerül, csakúgy, mint az olyan tulajdonságok, mint az egyszerűség, a könnyű telepítés és használat, a könnyű súly, a mobilitás és az alacsony ár.

"Az Ipar 4.0 keretein belül is marad szerepe a hagyományos ipari robotoknak, azonban a várakozásaink szerint továbbra is a kobot szegmens fogja mutatni a legnagyobb növekedést. Ehhez olyan trendek járulnak hozzá, mint például a növekvő kereslet az emberi érintést igénylő elemeket tartalmazó termékekre és az egyenletesen magas minőségre, valamint a kis- és közepes méretű vállalkozások automatizálási kezdeményezései annak érdekében, hogy gyorsabbá és megfizethetőbbé tegyék gyártási folyamataikat.” – mondja a Universal Robots műszaki vezérigazgatója és alapítója, Esben Østergaard.

Az IFR ugyancsak az idei évre jósolja az automatizálási igény széleskörű növekedését, beleértve az autó-, az elektronikai-, a gumi- és műanyag-, az élelmiszer-, a gyógyszer-, és a fémipart is. Az előrejelzések szerint Ázsia magasan vezetni fogja a piacot a növekedés terén, de Európa és Amerika is fejlődést fog mutatni, ám kisebb mértékben. "A nagyobb mértékű automatizálás szinte mindegyik iparág számára előnyt jelent.” – mondja Esben Østergaard. „A robotok alkalmazása növeli a minőség és a munkafolyamatok egyenletességét – erre mindenkinek szüksége van."

"A kobotok manapság több ok miatt is kimondottan ellenállhatatlanok: az emberekkel együtt, és nem helyettük dolgoznak. Ez egy különösen értékes tulajdonság olyan területeken, ahol a gyártással foglalkozó munkahelyek megszűnése érzékeny kérdés. Abban is segít, hogy a gyártást külföldre telepítő cégek hazaköltöztessék e tevékenységet. Különösen hasznosnak bizonyulnak olyan gyártófolyamatok esetében, amelyek nagyobb árréssel rendelkező, személyre szabott tömegtermékekkel foglalkoznak. A kis- és közepes méretű vállalkozások számára pedig továbbra is a kobot jelenti a legjobb megoldást arra, hogy igénybe vegyék a robotika által nyújtott előnyöket anélkül, hogy bankot kellene robbantaniuk.” – foglalja össze Østergaard.

Forrás: sg.hu / ifr.org