Ausztráliában a 3D nyomtatás új alkalmazási lehetőségeit kutatják. Ha egyes csontok eltávolítása és protézissel való pótlása két műtét helyett egy alatt megoldható, az nem csak a betegnek jobb, hanem olcsóbb is.

Egy öt éven át tartó projekt keretében azt vizsgálják a szakemberek, hogy vannak-e előnyei annak, ha az implantátumokat operációk közben nyomtatják ki, majd ültetik be a páciensekbe. Ez a technika elsősorban a rákos betegeknek jelenthet nagy segítséget. A 12,1 millió dollárral támogatott és Just-in-Time Implants nevű programban Ausztrália, a melbourne-i RMIT Egyetem, a Sydneyi Műszaki Egyetem, a melbourne-i St. Vincent's Hospital és a Stryker nevű cég vesznek részt.

Peter Choong, a St. Vincent's Hospital professzora közölte, hogy a különleges képalkotó technikák, a 3D nyomtatás és a robotika által segített sebészet ötvözésével képessé válnak arra, hogy a személyre szabott protéziseket időben leszállítsák a sebésznek, aki így egyetlen műtét keretében eltávolíthatja a rákos sejteket és kiegészítheti a beteg csontjait. Az eljárás rendkívül egyszerű: a beavatkozás közben 3D szkenneléseket végeznek - például komputertomográf segítségével -, majd azok alapján a sérült vagy elpusztult csontokat a 3D-nyomtatókkal készített implantátumokkal feljavítják vagy teljesen pótolják.

Egy ilyen jellegű implantátum elkészítése hagyományos eljárással egyébként körülbelül 6 hétig tart és utána a pácienst egy második alkalommal is meg kell műteni. A várakozás hátrányokkal járhat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a protézis kiválóan illeszkedik majd a csontokhoz. Az új eljárással ez a probléma kiküszöbölhető, ráadásul nincs szükség második műtétre, amellyel csökkenthetők a költségek.

Bilal Al-Nawas, a Mainzi Egyetemi Száj-, Áll- és Arcsebészeti Klinika vezető főorvosa májusban azt nyilatkozta, hogy az első lépést az jelentheti majd, ha sikerül ereket kinyomtatni. Amennyiben ez sikerül, utána már sok mindent el lehet képzelni. A máj és a pajzsmirigy kinyomtatása viszont még nagyon messze van. A sebész ugyanakkor óva intett a technológiában rejlő lehetőségek túlbecsülésétől. A szakemberek hajlamosak azt mondani, hogy az áttörés a küszöbön áll és holnap már új szíveket nyomtatunk. Mindez oda vezethet, hogy sok egészségügyi kutató csalódni fog a valódi eredmények miatt.

Forrás: sg.hu / eurekalert.org