A Microsoft jogi vezetője párbeszédet sürgetett a technológia kapcsán.

Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója arról beszélt, hogy nem azt kellene átgondolni, hogy mit tehetnek a számítógépek, hanem azt, hogy mit kellene tenniük. A menedzser szerint a mesterséges intelligencia területén tapasztalható gyors fejlődés kérdésében szükség lenne globális párbeszédre a lehetséges etikai és jogi következményekről. A napjainkban elérhető számítási teljesítmény hatalmas lehetőségeket nyit meg minden társadalmi területen a technológia előtt, de szükség van olyan emberekre, akik tisztázzák a fejlesztéshez és használathoz szükséges etikai irányelveket és jogi keretfeltételeket.

Olyan dolgoknak kell középpontban lenniük, mint a méltányosság, a felelősség, a biztonság és az átláthatóság. Smith kiemelte, hogy arra a kérdésre senki sem tud biztonsággal válaszolni, hogy a mesterséges intelligencia a következő 20 évben mennyire fogja megváltoztatni a élet összes területét. Fontos viszont annak tudatosítása, hogy minden mélyreható változásnak számos közvetlen következményei is vannak. Amikor például az autók leváltották a lovaskocsikat, akkor eleinte aligha gondolt valaki arra, hogy így létrejönnek majd az autószerelő műhelyek is és megváltozik a bankrendszer, mert sokan vesznek fel hitelt az új gépkocsi vásárlására.

A Microsoft elnöke és jogi igazgatója rámutatott, hogy az állattartásban, a mezőgazdaságban, a klímaváltozás elleni harcban és az egészségügyi ellátásban a mesterséges intelligencia már bebizonyította, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek benne. De minden eufória mellett felvetődik számos összetett kérdés. Éppen ezért kellene párbeszédet folytatniuk, s közösen társadalmi és etikai irányelveket kidolgozniuk az ipar képviselőinek, a politikusoknak, a kutatóknak és a nonprofit szervezeteknek.

Forrás: sg.hu / automobilwoche.de