Egy kaliforniai cég hatékonyabbá tenné a szervek és szövetek 3D-nyomtatását.

Az Aether nevű 3D-bionyomtatási vállalat fejlesztői és a Harvard Medical School kutatói egy olyan szoftvert fejlesztettek, amely a különböző szervek 3D-nyomtatására használható fel. A megoldás a mesterséges intelligencián alapul és gyakorlatilag egy komplett integrált rendszer, amely automatikusan szegmentálja és 3D-adatokká alakítja át az egészségügyi képadatokat. Az Aether által megalkotott automatikus szegmentációs és rekonstrukciós (ASAR) eljárás adaptálható tanulási modelleket alkalmaz, amelyeket számos mesterséges intelligenciás és képfeldolgozási technikával ötvöztek. A felhasználók így különböző szerveket és szöveteket szegmentálhatnak, majd jeleníthetnek meg digitális 3D-modellekként. Ez utóbbiak elemzési, 3D-nyomtatási és más célokat szolgálnak.

Az eljárás teljesen automatikus és nincsen szükség feldolgozási eszközökre, kalibrálásra vagy bármilyen felhasználói beavatkozásra. Ezáltal az ASAR technológia abban a helyzetben van, hogy egy meghatározó alkalmazásokkal is több órán át tartó folyamatot csupán néhány percre vagy másodpercre tud rövidíteni. Az Aether által készített szoftver ráadásul annyira intuitív, hogy a használatához nincs szükség semmilyen képzésre.

A kaliforniai társaság eddig különböző szerveket tudott CT-adatok alapján nagy precizitással szegmentálni. Ez a funkció a jövőben minden szerv és szövet esetében alkalmazható lesz akár MRT-, röntgen- vagy angiográfiás felvételek alapján is. Az Aether emellett azt tervezi, hogy kifejleszt egy átfogó platformot, amelyen a felhasználók hatékonyabban dolgozhatnak az egészségügyi képekkel és teljesen új lehetőségeket aknázhatnak ki.

A kórházak a jövőben képesek lennének a helyszínen gombnyomásra pontos másolatokat készíteni a betegek szerveiről. A sebészek így a nehéz beavatkozások előtt realisztikus szintetikus szöveteken, csontokon, zsíron és véredényeken gyakorolhatnának. Amint a 3D-nyomtatású szervek megvalósíthatóvá válnak az átültetések számára, a szintetikus anyagok helyett a betegek sejtjeit használhatják majd fel.

Már tavaly novemberben írtunk arról, hogy Ausztráliában a 3D-nyomtatás új alkalmazási lehetőségeit kutatják. Amennyiben egyes csontok eltávolítása és protézissel való pótlása két műtét helyett egy alatt megoldható, az nem csak a betegnek jobb, hanem olcsóbb is. A jövőben akár műtét közben kinyomtathatók lesznek a különböző szervek.

Forrás: sg.hu / prweb.com