Abszolút alaptalanok azok az amerikai vádak, amelyek szerint Oroszország robbantásos nukleáris kísérleteket hajt végre, ezekkel az Egyesült Államok a teljes körű atomcsendegyezmény (CTBT) felmondására irányuló lépéseit kívánja elleplezni - állította hétfőn kiadott állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A tárca azzal vádolta meg Washingtont, hogy teljes körűen fel kívánja újítani a nukleáris kísérleteket. A dokumentum szerint az amerikai fél az orosz nukleáris kísérletekkel kapcsolatos vádaskodásával ugyanazt a sémát követi, mint amit a szárazföldi telepítésű közepes hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződés felmondásakor is alkalmazott. Az állásfoglalás szerzői arra számítanak az Egyesült Államok vezetése részéről, hogy az másokat okolva hamarosan be fogja jelenteni a CTBT-ből való kilépésének szándékát.   

Az orosz diplomaták megfogalmazása szerint ezzel a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását és a fegyverzetellenőrzést célzó nemzetközi megállapodás-struktúra nélkülözhetetlen eleme válik "az Egyesült Államok destruktív politikájának tárgyává". A külügyminisztérium visszautasította az amerikai katonai hírszerzésnek azt az állítását, hogy Moszkva a "nulla hatóerőt" meghaladó nukleáris kísérleteket hajtott volna végre, rámutatva, hogy Oroszországban csaknem három évtizede tart a nukleáris kísérletekre vonatkozó moratórium.   

A dokumentum szerzői szerint az utolsó kísérleti robbantást a Novaja Zemlja szigetcsoporton 1990. október 24-én hajtották végre. Oroszország 2000-ben ratifikálta a CTBT-t. A szerződés végrehajtását ellenőrző szervezet (CTBTO) korábban azt közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy Oroszország területén nem tapasztalt rendkívüli jelenséget és hogy a nukleáris fegyverkísérleteket megfigyelő berendezések rendben működnek. Lassina Zerbo, a szervezet bizottságának ügyvezető titkára a The Guardian című brit lapban május 31-én megjelent nyilatkozatában az hangoztatta, hogy semmi sem támasztja alá az Egyesült Államok Oroszországgal szemben hangoztatott vádjait.

Forrás: MTI