Az Egyesült Államok és Kína főtárgyalói arra készülnek, hogy a jövő héten újraindítják az egyeztetéseket az egy éve húzódó kereskedelmi háború lezárásának érdekében - közölte Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

A világ két legnagyobb gazdasága között folyó kereskedelmi tárgyalások május elején szakadtak meg, miután amerikai vezetők azzal vádolták Kínát, hogy visszalépett korábban vállalt kötelezettségei egy részétől, amelyek már bekerültek a megállapodás csaknem teljesen kész szövegtervezetébe.    

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hét végén Oszakában tartott találkozójukon abban állapodtak meg, hogy újraindítják a tárgyalásokat. A két ország képviselői azóta már beszéltek is egymással telefonon.    

Kudlow azt nem pontosította, hogy melyik nap ülnek tárgyalóasztalhoz a felek. Annyit mondott, hogy "hamarosan" megkezdődnek a személyes tanácskozások, és majd később adnak erről tájékoztatást.    

Az Egyesült Államok nevében Peter Lighthizer kereskedelmi főképviselő és Steven Mnuchin pénzügyminiszter, Kína részéről pedig Lio Hu miniszterelnök-helyettes vezeti a delegációkat.    

Trump elnök a feszültség oldásának érdekében a tárgyalások idejére felfüggesztette az évi több mint 300 milliárd dollár értékű kínai termékek vámjának kilátásba helyezett megemelését, valamint jelezte szándékát a távközlési berendezéseket gyártó Huawei ellen elrendelt szankciók enyhítésére is.   

Kudlow ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy Washington rugalmas álláspontot foglal el. Nem emeli a vámokat a tárgyalások ideje alatt, és reméli, hogy a pekingi vezetés megbirkózik saját feladatával és jelentős mennyiségű amerikai terméket vásárol.

Forrás: MTI