Az Európai Uniónak meg kell újítania az Iránnal szembeni szankciókat az iráni atomprogramról 2015-ben létrejött nemzetközi megállapodás megsértése miatt - jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyi tanács ülésének szünetében hétfőn.

Irán a múlt héten jelentette be, hogy újrakezdi az urándúsítást a fordói atomlétesítményében, és megkezdte a centrifugák feltöltését uránium-hexafluoriddal. Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője hétfőn közölte: Irán nagyobb mennyiségben képes alacsonyan dúsított uránt előállítani, miután újraindította a földalatti laboratóriumot.   

"Az EU meg akarja őrizni a megállapodást, de Iránnak vissza kell térnie kötelezettségvállalásaihoz. Ellenkező esetben fenntartjuk a jogot, hogy a megállapodásban meghatározott összes mechanizmust életbe léptessük" - mondta Maas.   

Egyre növekvő aggodalmat vált ki, hogy Irán nemcsak bejelentette az urándúsítás folytatását, hanem el is kezdte azt - tette hozzá.   

Maas azt is elmondta, hétfő délután Párizsban találkozik brit és francia kollégáival, hogy megvitassák a következő lehetséges lépéseket.   

Stef Blok holland külügyminiszter nyilatkozatában szintén aggodalmát fejezte ki az iráni nukleáris tevékenység miatt. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint azonban nincs itt az ideje szankciók újbóli bevezetésének. "A szankciók nem oldják meg a problémát" - mondta.   

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az külügyminiszteri tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, az Európai Unió ragaszkodik az Iránnal kötött nukleáris megállapodáshoz akkor is, ha az abban foglaltakat bizonyos körülmények miatt nehezebb is teljesíteni.   

"Az egyezmény kulcsfontosságú a biztonság megőrzéséhez, ezért az unió kiáll a megállapodás teljes körű végrehajtása mellett" - fogalmazott.   

Ali Akbar Szálehi hétfőn azt mondta, országa jelenleg legalább 5,5 kilogramm alacsony dúsítású uránt állít elő naponta. Az AP amerikai hírügynökség tájékoztatása szerint Irán ezt megelőzően naponta mintegy 450 gramm alacsonyan dúsított uránt állított elő.   

Az Irán nukleáris programjáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodás legfeljebb 3,67 százalékban állapította meg az urándúsítás felső küszöbét, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már augusztus végén arról számolt be, hogy Irán 4,5 százalékosra emelte a dúsítás fokát. Az átfogó egyezménnyel - amelyet az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal írt alá a teheráni kormány - a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.    

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a mérföldkőnek tekintett egyezményből, és azóta több lépcsőben szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést.

Forrás: MTI