Az Európai Unió (EU) újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában - közölte Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében csütörtökön.

Az uniós tagállamok állam- illetve kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon egyhangúlag döntöttek a szankciók meghosszabbítása mellett.   

Az úgynevezett normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország 2015 februárjában hozta tető alá a minszki megállapodásokat, és az EU ezek végrehajtásától teszi függővé a szankciók sorsát. Mivel a megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az uniós vezetők további hat hónapra meghosszabbították a szankciókat.   

A korlátozó intézkedéséket az EU az ukrajnai orosz agresszióra válaszul vezette be 2014 júliusában, eredetileg egy évre. A szankciók a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.   

A meghosszabbított gazdasági szankciók egyebek mellett fegyverembargóra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére terjednek ki, továbbá korlátozzák Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

Forrás: MTI