Izrael nem engedi, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen - közölte Benjámin Netanjahu válaszul az iráni urándúsítás szintjének megemelésére.

"Irán azon döntése, hogy továbbra is megszegi kötelezettségvállalásait, vagyis emeli az urándúsítás szintjét, és növeli ipari kapacitásait a föld alatti urándúsítás érdekében, nem magyarázható másképp, csak úgy, hogy megvalósítja katonai nukleáris programjának terveit" - közölte Netanjahu Twitter- és Facebook-fiókjában közzétett üzenetében.   

"Izrael nem engedi, hogy Irán atomfegyvereket állítson elő" - válaszolt az Iráni Iszlám Köztársaság ősellenségének tekintett izraeli miniszterelnök arra a bejelentésre, hogy Irán újrakezdte a 20 százalékos dúsítású urán előállítását a Fordóban működő, föld alatti nukleáris létesítményében.   

A Háárec című újság honlapja szerint a szakértők úgy vélik, hogy a jelenlegi, viszonylag alacsonyan dúsított szintű urán legalább két atombomba előállításához lehet elegendő Iránban, ha úgy döntenek, hogy nem békés célokra használják fel a rendelkezésükre álló, egyelőre alacsony szinten dúsított uránt.     

A nukleáris fegyverekhez 90 százalékos dúsítású urán szükséges. Az urán 20 százalékosról 90 százalékosra dúsítása azonban már nem számít igazán nagy ugrásnak szakértők szerint.    Irán mindeddig legfeljebb 4,5 százalékra dúsította a birtokában lévő uránt, már ezzel is megsértve a 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris megállapodásban megengedett értéket, amely a dúsítás küszöbét 3,67 százalékban korlátozta.        

Irán a 2015-ös megállapodás értelmében beleegyezett abba, hogy leállítja az urán dúsítását Fordóban, és a létesítményt nukleáris, fizikai és műszaki központtá alakítja át. A helyszín az iráni nukleáris megállapodáshoz vezető tárgyalások egyik sarkalatos pontja volt. Az Egyesült Államok ragaszkodott a bezárásához, Teherán viszont a megtartásához. Az atomalku összeomlása óta Irán folytatta az urándúsítást.

Forrás: MTI