Végrehajtotta az első tesztrepülését kedden Ausztráliában egy pilóta nélküli harci gép, amelyet arra terveztek, hogy kötelékben repüljön a pilóták által irányított vadászgépekkel, és védelmet nyújtson nekik.

A Loyal Wingman nevű pilóta nélküli harci gép első próbaútjáról a Boeing vállalat és az ausztrál királyi légierő (RAAF) tájékoztatott közös közleményében. A gépet Ausztrália déli részén tesztelték. A Boeing tesztpilótájának felügyelet alatt repült, aki a földi irányítóközpontból vezérelte a gépet.

A Loyal Wingman ötven év óta az első olyan katonai repülőgép, amelyet Ausztráliában fejlesztettek és gyártottak. A Boeing ausztrál leányvállalata által fejlesztett pilóta nélküli gép alakjában leginkább vadászgépre emlékeztet, 11,6 méter hosszú, hatótávolsága pedig 3704 kilométer.

A gép felszerelhető fegyverekkel, orr-része pedig cserélhető, hogy gyorsan át lehessen alakítani különféle feladatok végrehajtására.

A Loyal Wingman kötelékben repülve védőpajzsként szolgál a pilóták által vezetett, sokkal drágább vadászgépek számára, de felderítő feladatokat is végezhet. A pilóta nélküli gépet a vele kötelékben repülő harci gépről irányítják majd.

Forrás: vg.hu / MTI / australianaviation.com.au