Folyósította a görög mentőcsomag következő, 7,7 milliárd eurós részletét hétfőn az euróövezeti állandó mentőalap (ESM), miután néhány nappal ezelőtt jóváhagyták a kifizetést a közös valutát használó uniós tagállamok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapodása nyomán.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus a Twitteren jelentette be, hogy megtörtént az átutalás, és Athén megkapta a lejáró tartozások törlesztésére szolgáló összeget.   

Az ESM pénteken hagyta jóvá a mentőcsomag következő, 8,5 milliárdos részletét, amit két ütemben folyósítanak. A fennmaradó 800 millió eurót szeptemberben utalják majd át a tervek szerint.   

Az eurócsoport pénzügyminiszterei és az IMF hosszas tárgyalások után június közepén jutottak egyezségre az adósságkezelő csomag következő részletéről.   

A nemzetközi hitelezők a megállapodás ellenére ugyanakkor továbbra is megosztottak a pénzügyi válságba került dél-európai ország mentőprogramját illetően. Az IMF nem tartja fenntarthatónak az adósság törlesztését és ezért annak enyhítését szorgalmazza, a német kormány azonban ennek minden formáját elutasítja.   

Görögország költségvetését 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben egyezett meg a hitelezőkkel, cserébe pedig átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.

Forrás: MTI