Peking nem engedi meg, hogy "káosz és háború" keletkezzen a Koreai-félszigeten - hangsúlyozta Kína ENSZ-nagykövete hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén.

Az ülésen Oroszország ENSZ-nagykövete ugyancsak a katonai megoldás ellen foglalt állás.    

A kínai diplomata, Liu Csie-ji arra szólította fel Észak-Koreát, hogy azonnal hagyjon fel a "helytelen cselekedetekkel". A nagykövet az összes érdekelt felet felhívta arra, hogy "komolyan fontolja meg" a phenjani ballisztikusrakéta-program, illetve atomprogram, továbbá a térségbeli amerikai és dél-koreai hadgyakorlatok egyidejű felfüggesztését.    

A kínai nagykövet leszögezte, hogy az észak-koreai lépések nem csupán "helytelenek", de ellentétesek az észak-koreai érdekekkel is. "Vissza kell térni a problémák párbeszéd útján történő rendezéséhez" - szögezte le Lui Csie-ji.    

Oroszország ENSZ-nagykövete szintén az észak-koreai válság diplomáciai rendezésének fontosságát hangoztatta, és felvetette, hogy az ENSZ főtitkárának kellene közvetítést vállalnia.    

Vaszilij Nebenzia leszögezte: Észak-Korea nukleáris kísérlete "komolyan veszélybe sodorta" a térség békéjét, de a rendezéshez "hideg fejre" és a feszültség eszkalálódásához vezető cselekedetektől való artózkodásra van szükség.    

Az orosz ENSZ-nagykövet "átfogó rendezést" sürgetett a Korea-félsziget gondjainak megoldása érdekében.    

Korábban Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy vélekedett, hogy csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant.    

Észak-Korea nukleáris programja "fejlettebb és veszélyesebb, mint valaha" - szögezte le. Haley kijelentette, hogy Washington nem akar háborút, de "türelme nem végtelen".   

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésével egy időben Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Mun Dzse In dél-koreai elnökkel. Washingtoni közlés szerint a két politikus egyetértett abban, hogy elérkezett az idő "nagyobb nyomásgyakorlásra" és szankciókra Észak-Korea ellen.    

A Fehér Ház nem adott ki közleményt a telefonbeszélgetésről, a dél-koreai elnöki hivatal ugyanakkor Szöulban azt közölte: Donalf Trump és Mun Dzse In megállapodott abban, hogy megszüntetik a dél-koreai rakétákra felszerelhető robbanófejekkel kapcsolatos,  eddig érvényben volt súlykorlátozást. A korlátozás eddig 500 kilogramm volt.

 

Az amerikai elnök feloldja a dél-koreai rakéták robbanótölteteire vonatkozó súlykorlátozást

Donald Trump amerikai elnök beleegyezett abba, hogy feloldja a dél-koreai rakéták robbanótölteteire vonatkozó súlykorlátozást - közölte a Fehér Ház.

Donald Trump - miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott az észak-koreai válságról - telefonon egyeztetett először Mun Dzse In dél-koreai elnökkel, majd Angela Merkel német kancellárral.    

A Fehér Ház közleménye szerint a dél-koreai államfővel folytatott beszélgetés során a két államfő egyetértett abban, hogy minden igénybe vehető eszközzel a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni Észak-Koreára. Mind Donald Trump, mind Mun Dzse In elkötelezte magát a katonai képességek erősítése mellett, és az amerikai elnök elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy feloldják a dél-koreai rakétákra szerelhető robbanótöltetek súlyának korlátozását. Trump egyúttal ahhoz is elvi beleegyezését adta, hogy Szöul több milliárd dollár értékben vásárolhasson fegyverzetet az Egyesült Államoktól.    

Donald Trump hétfőn délután egyeztetett telefonon Angela Merkellel, és mindketten "elfogadhatatlan eszkalációnak" minősítették a minapi észak-koreai nukleáris kísérletet, valamint mindketten állást foglaltak amellett, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is fel kell lépnie Észak-Koreával szemben, és keményebb szankciókat kell foganatosítania. A német kancellár hangsúlyozta, hogy szorgalmazni fogja az Európai Unióban a keményebb szankciók meghozatalát Phenjan ellen.

Forrás: MTI