253 milliárd dollár értékben írtak alá szerződéseket, melyek összekötik a globális gazdaság két legfontosabb szereplőjét. Trump mindig gondosan ügyel arra, hogy külföldi útjai komoly üzleti sikert hozzanak. Ennek érdekében Pekingben arról is lemondott, hogy bírálja Kínát az óriási kereskedelmi többlet miatt.

Az év első tíz hónapjában 223 milliárd dollár volt az USA deficitje ebben a kereskedelemben. A választási kampány idején még Kína megrendszabályozását ígérte Donald Trump, de erről ma már szó sincs. Első az üzlet …  Annál is inkább, mert Trump is tudja: Kína a jövő legnagyobb piaca. A Bloomberg gazdasági portál Trump látogatása kapcsán feltette az évszázad nagy kérdését: mikor éri utol Kína Amerikát?

Pekingben hivatalosan 2050-re teszik annak dátumát, hogy a Föld legnépesebb állama a globális gazdaság első szereplőjévé váljon. A Bloomberg szerint ez jóval korábban is bekövetkezhet, ha az USA továbbra is átlagosan két százalékkal, Kína pedig 6,5%-al növeli a GDP-jét évente. 2016-ban az Egyesült Államok GDP-je 18.600 milliárd dollár volt, míg Kínáé  11.200 milliárd. Ez 1,7-szeres különbség. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a kínaiak statisztikai adatait sokan kétkedve fogadják. Maga Li Ko-csiang kormányfő is mosolyogva ismerte el, hogy a statisztikát is emberek csinálják, tehát ők is tévedhetnek. Kínában évezredes szokás, hogy azt jelentik felfelé, amit a Tiltott városban, a hatalom központjában hallani akarnak. De hát az amerikai adatok is igen kétségesek, hiszen legutóbb a Paradicsom Papírok mutatták meg, hogy dollármilliárdok tűnnek el a hatóságok elől külföldön. Maga Donald Trump azzal dicsekszik, hogy 16 éve nem fizet adót…

Ha tehát komolyan vesszük a hivatalos statisztikákat, akkor a Bloomberg szakértői szerint 2028-ban Kína GDP-je magasabb lehet, mint az Egyesült Államoké. Mindez persze távolról sem jelenti azt, hogy a kínaiak életszínvonala akárcsak megközelíteni tudná az Egyesült Államokét. Kína lakossága eleve több, mint a négyszerese az Egyesült Államokénak. Ráadásul a Mennyei Birodalomban az életszínvonalbeli különbségek jóval nagyobbak a dollármilliárdos elit és az isten háta mögötti területeken nyomorgó parasztok között. Jelenleg az egy főre jutó GDP tekintetében ez a helyzet: USA 53.417 dollár, Kína 14.275 dollár. Itt azért szép csendben említsük meg, hogy Kína beérte, sőt lehagyta Magyarországot…

A világkereskedelemben máris első Kína: 3.815 milliárd dollárral, míg Amerika csak 3.508 milliárd dollárt produkált. Ráadásul úgy, hogy ebből több mint kétezer milliárd dollár az import! Trump egyik vesszőparipája, hogy mindenütt elmondja: csökkenteni akarja az amerikai kereskedelmi deficitet. Ázsiai útján Tokióban ez éppoly fontos téma volt, mint Szöulban. Kínával szemben sokkal nagyobb a hiány, de Trump mégis hallgat erről. Miért ? Mert Donald Trump pragmatikus politikus, aki tudja: félre kell tenni a populista frázisokat, ha kemény és intelligens tárgyalópartnerekkel kell számolnia, akiket nehéz megijeszteni. És főként akik tudják: ha nem követnek el túl nagy hibát, akkor Kína néhány évtizeden belül megelőzi Amerikát.

Forrás: globoport.hu / bloomberg.com