A német légierő lecserél 85 elöregedett vadászrepülőgépet, és bevásárol az amerikai Lockheed Martin F-35 ötödik generációs gyártmányából – derült ki a Reuters beszámolójából.

A Luftwaffe arra készül, hogy lecseréli 85 Panavia Tornadoból álló flottáját; az európai fejlesztésű gépek helyett az amerikai Lockheed Martin ötödik generációs gyártmányát vennék meg. Karl Müllner altábornagy közlése szerint az F-35 a Luftwaffe igényeinek minden spektrumát kielégítené, emiatt esett erre a választásuk.

A múlt hónap folyamán a Bundeswehr információkérést nyújtott be az F-35, F-15, F/A-18 és Eurofighter Typhoon gépekkel kapcsolatban. Reményeik szerint az új gyártmányok akkor léphetnek szolgálatba, amikor 2025-ben a Tornado-kat leszerelik.

A Reuters beszámolója szerint az F-35 beszerzése mögötti legfőbb indok, hogy Németország elrettentő erővel akar rendelkezni, és képessé akar válni arra, hogy észrevétlenül bejuttasson repülőgépeket más országok légterébe, ami önmagában is elrettentő erővel bír.

Az Egyesült Államok júliusban kezdett tárgyalásokat folytatni európai országokkal az F-35 értékesítésével kapcsolatban. Eddig Dánia, Norvégia, Hollandia, Olaszország, Törökország és az Egyesült Királyság jelentkezett vételre, de potenciális vevőként Németország, Finnország, Spanyolország és Svájc is bejelentkezett.

Májusban Németország hivatalosan is kikérte az F-35-re vonatkozó titkosított információkat az Egyesült Államoktól, hogy ezek segítségével Berlin mérlegelni tudja a piaci lehetőségeket.

Forrás: hidfo.ru / spiegel.de