Bevándorlási törvény megalkotását szorgalmazta a német szövetségi munkaügyi ügynökség (Bundesagentur für Arbeit, BA) vezetője egy szerdai lapinterjúban.

Detlef Scheele a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy a menekültügytől független bevándorlási törvényben a munkavállalás céljából érkező emberek beáramlását kell szabályozni a német munkaerőpiac igényeinek megfelelően.   

A regisztrált munkanélküliek elhelyezkedését támogató ügynökség kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung, IAB) becslése szerint évi 300 ezer képzett bevándoroló szükséges a munkaerőigény kielégítéséhez. Ezt azonban nem fedezi az európai uniós (EU-) társállamokból érkező bevándorlás. Ezért az EU-n kívüli térségekből is kellenek bevándorlók.   

A BA vezetője kifejtette, hogy elképzelésük szerint a bevándorlási folyamat több szakaszát a határokon kívül kell lebonyolítani. Így a Németországba költözés előtt szükséges gondoskodni a német nyelv megfelelő szintű elsajátításáról és a szakmai képzettséget igazoló dokumentumok elismertetéséről, és egy érvényes németországi állásajánlatot is a bevándorlási vízum megszerzésének feltételei közé kell sorolni.    

Azzal kapcsolatban, hogy az ügynökségnek több nyugat-balkáni országban, és az észak-afrikai Tunéziában és Marokkóban is működik kirendeltsége, Detlef Scheele elmondta, hogy a 100 ezer embert foglalkoztató intézménynél létrehoztak egy nemzetközi részleget, és a következő fél évben dolgoznak ki stratégiát a határon túli tevékenységük erősítésére.   

A BA vezetője a FAZ-nak a többi között elmondta, hogy továbbra sem tapasztalni túlfűtöttség jeleit a német munkaerőpiacon. A nyolcadik éve megszakítás nélkül tartó gazdasági növekedés várhatóan 2018-ban is folytatódik, így a regisztrált munkanélküliek száma további 60 ezerrel csökkenhet, és éves átlagban 2,5 millió alatt lehet a 82 milliós országban.

Forrás: MTI