Napi egymillió hordó olajjal többet akar kitermelni Oroszország és Szaúd-Arábia, hogy ezzel megakadályozza az amerikaiak térnyerését.

A legutóbbi hetekben 20 százalékkal emelkedett az olaj ára. Ez jót tett minden olajkitermelő állam kasszájának. Különösen ez a helyzet Venezuelában, ahol a gazdasági helyzet katasztrofális. A magas olajár annak az eredménye, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia megállapodása alapján visszafogják az olajkitermelést a globális piacon.

Csakhogy az amerikai palaolaj ennek következtében előre törhet. Az Egyesült Államok évtizedek óta először ismét olaj exportáló állam lett. De ettől még persze nem lépett be az OPEC-be. Sőt: Trump elnök nemrégiben azt írta Twitteren, hogy ez OPEC manipulációi következtében túlságosan magas lett az olaj ára.

Erre reagálva Szentpéterváron Oroszország és Szaúd-Arábia olajminisztere arról tárgyal: napi egymillió hordóval megemelik a kitermelést. A tanácskozáson részt vesz az Emirátusok olajminisztere is, mert jelenleg ő az OPEC soros elnöke.

A Reuters exkluzív értesülései szerint júniustól lehet ismét olajbőség a globális piacon. Persze van számos bizonytalansági tényező. Elsősorban Irán, melyet az USA újra szankciókkal sújt, miután Trump kilépett az atomalkuból. Irán vallási vezére ettől függetlenül azt követelte az EU tagállamaitól, hogy vásárolják továbbra is az iráni olajat – fütyülve az amerikai szankciókra. Ha nem így tesznek az EU tagállamai, akkor Irán is kiléphet az atomalkuból.

A globális olajpiacon most mindenki harca folyik mindenki ellen, de a régi ellenfelek: Oroszország és Szaúd-Arábia rájöttek arra: jobb, ha egyeztetik az elképzeléseiket. Szentpéterváron egyébként ott van Putyin elnök is, úgyhogy a döntéshozatalra sem kell sokáig várni, hiszen a legtöbb olajtermelő állam döntő mértékben függ az olaj árától – kivéve az Egyesült Államokat, amely egyre jobban nyomul az exportőrök piacán is.

Forrás: globoport.hu / reuters.com