A pécsi közlekedés új korszaka közeledik, nemsokára ugyanis elindul a PécsiKe, Pécs első elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszere, melynek köszönhetően a helyiek és az idelátogatók a város több pontján pattanhatnak kényelmes, környezetkímélő, korszerű e-bringákra.

Megkezdődött a pécsi közösségi kerékpármegosztó rendszer kiépítése, ami jó hír azoknak, akik szimpatizálnak a megannyi külföldi és néhány hazai nagyvárosban is rendkívül népszerű, olcsó, kényelmes és nem utolsósorban környezetbarát városi közlekedési lehetőséggel. A „pécsi kerékpár” szóösszetételből született PécsiKe elnevezésű közbringarendszer kialakítása a biciklidokkolók telepítésével indult meg, a folyamatot és mindazt, amit erről az új pécsi közlekedési módról tudni kell, Páva Zsolt polgármester mutatta be szerdán, a Kossuth térre kihelyezett elektromos biciklidokkolónál.

A városvezető hangsúlyozta, hogy történelmi fejlesztésről van szó, hiszen a közbringákkal olyan lehetőség érkezik a városba, amely hiánypótló és a mai kor elvárásainak megfelel. A polgármester kiemelte, hogy Pécsett a domborzati viszonyokat figyelembe véve nem hagyományos biciklik (mint például Budapesten), hanem elektromos kerékpárok várják majd a pécsieket a dokkolókban, melyek segítségével a nagyobb emelkedőkön is könnyedén feltekerhetnek azok, akik a PécsiKét választják. Mint mondta, az e-közbringarendszer dokkolóit a 2007-től 2013-ig tartott támogatási periódusban megvalósított „Pécs-Egyetemvárosi kerékpárhálózat” vonalán helyezik majd el. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 3,2 kilométer hosszú kerékút mentén, a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon építik ki a dokkolóállomásokat, így jelentősen növelve a pécsi bicikliútvonal kihasználását. A városvezető hozzátette: összesen 7 ilyen állomást találhatunk a fent említett vonalon, melyekben 10-10 bicikli töltődhet majd.

Az útvonal a következő: orvosi kar (400 ágyas klinika) – Barbakán – Széchenyi tér – Kossuth tér – Búza tér – 48-as tér – Zsolnay-negyed. A bicikliket a város bármely dokkolóállomásán fel lehet majd venni és le lehet adni, a rendszer pedig automatikus működtetésű, tehát nem igényel személyzetet.

Páva Zsolt a sajtótájékoztatón utalt arra is, hogy az önkormányzat elkötelezetten támogatja a kerékpárral közlekedőket, ezért is zajlottak Pécsett az utóbbi években kerékpárút-felújítások, bővítések és ezért alakítottak ki új kerékpárutakat is városszerte. Kiemelte, hogy jelenleg Pécs közigazgatási határain belül a kerékpárutak hossza megközelítőleg már 30 kilométer, ezt a számot azonban a következő években legalább a harmadával növelik majd.

– Célunk, hogy a belvárost, a történelmi városmagot minél inkább tehermentesítsük a benzines és gázolajhajtású gépjárművektől. Úgy gondolom, hogy a kerékpározás egyre inkább tudatos választássá válik, nem csak hobbiról van szó. Sok esetben jobban megéri biciklikkel közlekedni, nem szennyezzük így a környezetet. A PécsiKe rendszer elindítása is ilyen tudatos, zöld-gondolkodásra vall, ezért is biztatok mindenkit arra, hogy ha tudnak, ha engedi az idejük és koruk, pattanjanak kerékpárra – mondta Páva Zsolt.

Kiss Bálint, a rendszert kiépítő Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. projektvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mint az a hasonló közbringarendszereknél megszokott, a pécsi elektromos bicajokat is egy regisztrációs és egy azonosítási folyamatot követően lehet használni. Mint mondta, több fizetési módra lesz lehetőség a dokkolóállomásoknál és különböző „tarifákra” lehet számítani attól függően, hogy valaki alkalmi vagy épp rendszeres felhasználója a PécsiKének.

Azt, hogy mennyibe fog kerülni a rendszer használata, egyelőre nem tudni, a tényleges – júniusra tervezett – indulásra kalkulálják ki. A Tüke Kártyával rendelkezők viszont már most örülhetnek, a közbringarendszert is kedvezményesen használhatják majd.

Forrás, fotók: Pécsma