Egyre többen csatlakoznak a WWF Magyarország által indított Föld Órája kihíváshoz. Bolygónk megóvása és a fenntarthatóság követendő példa lett, mindenki a maga módján tesz környezetéért, és ezt büszkén mutatja meg a közösségi médiában. Idén Budapest fényeinek lekapcsolását élőben megtekintheti bárki a Facebookon keresztül.

A WWF Föld Órája idén március 30-án 20:30 és 21:30 között lesz - az emberek jelentős részének azonban már nem csak ez az egy óra számít. Hiszen tudjuk, hogy a 60 perc sötétség szimbolikus: felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje mindenkinek környezettudatos döntéseket hoznia életében.

"A WWF Magyarország egy négyhetes kihívássorozatot indított, mely során bárki számára kivitelezhető fenntarthatósági tippeket ad a táplálkozás, a hulladékcsökkentés, a háztartás és az energiatakarékosság terén. Így mindenki kiválaszthatja azt, amit a saját életébe be tud illeszteni. A kihívás már negyedik hete terjed a közösségi média felületein #földórája2019 hashtaggel, és a posztok egyértelművé tették: a fenntartható életmód hazánkban is egyre menőbb" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Sokan húsmentes ételek fotóit osztják meg a hashtaggel - hiszen a hús ipari előállítása több szempontból is rendkívül környezetterhelő -, de több poszt született arról is, ahogy nejlonzacskó helyett vászonszatyrot, fonott kosarat vagy többször használatos zöldség- és gyümölcstartó zsákot használnak a magyarok. Mások megmutatták, hogy a műanyag fogkefét bambuszra cserélték, de olyan is akadt, aki még a hidegben is bringára pattant autózás helyett, továbbá van, aki kissé formátlan, ám kifogástalan minőségű gyümölccsel üzeni: ha nem csak a tökéletes, szimmetrikus darabokat választjuk, azzal csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást. De a környezetbarát tisztítószerek, eldobható műanyagpalack helyett a csapvízzel töltött kulacs, a mosható pelenka, a pálmaolajmentes termékek és a szelektív hulladékgyűjtés is előtérbe került - ezek a lépések nem csak környezettudatosak, hanem menők is.

A Föld Órája kihívás mellé olyan ismert emberek álltak, mint Varga Livius, a Quimby énekese, Till Attila műsorvezető, Kovács Lehel színész és Rakonczay Gábor extrémsportoló.

A kihíváshoz még bárki csatlakozhat, és így részt vehet a sorsoláson, ahol a Föld Órája hazai partnere, a Lumenet jóvoltából energiatakarékosfényforrás-csomagokat lehet majd nyerni (részletek a foldoraja.hu weboldalon).

Élőben nézhetjük a hivatalos lekapcsolást

Március 30-án 20:30-kor, a Föld Óráján Budapest fényei is kihunynak. A hivatalos lekapcsolást egy dunai hajóról közvetíti élőben a WWF Magyarország Facebook oldalán, amelynek így bárki részese lehet. A ceremóniát megelőzően Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője mesél a Föld Órája történetéről és a bolygó egészségi állapotáról, majd egy kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők azt járják körül, hogy milyen pszichológiai gátak állnak a fenntartható életmód útjába, és mit lehet tenni ez ellen. A beszélgetésen jelen lesz Dr. Purebl György pszichiáter és egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese, Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője, Kump Edina környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu alapítója, valamint Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Mozgósítás világszerte

Pekingtől Bogotáig, Új-Delhitől Nairobiig számos országban vonják be a helyieket a Föld Órája akcióba. Bhutánban például az iskolákat buzdították arra, hogy támogassák a tanulók fenntartható életmóddal kapcsolatos kreatív és újító elképzeléseit. A helyi WWF kihívást indított, a nyertes iskola pedig lehetőséget kapott egy klímatudományi központ és időjárás-állomás létrehozására, hogy ezzel edukálják és érzékenyítsék a fiatalokat az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A WWF Indonézia arra sarkallja az embereket, hogy videóban mondják el, miért fontos számukra a természet- és környezetvédelem. Amellett, hogy a videók a közösségi média felületein terjednek, az ország elnökének, illetve városi és helyi vezetőknek is elküldik azokat - arra kérve őket, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és mind nemzeti, mind helyi szinten kerüljenek napirendre a természetvédelemmel kapcsolatos ügyek.

A WWF Namíbia iskolákkal működik együtt annak érdekében, hogy az élővilág megőrzését innovatív elképzelésekkel érjék el, a franciaországi WWF pedig egy olyan mobilapplikációval rukkol elő, amely számos helyzetben emlékezteti a felhasználókat arra, hogy fenntarthatóbb döntéseket hozzanak.

Természetesen idén is lehet csatlakozni a Föld Órájához vállalatként, önkormányzatként és intézményként hazánkban is: regisztrálni a foldoraja.hu weboldalon lehet, ahova bárki feltöltheti saját kezdeményezését és rendezvényét.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkájának eredményeként például számos étterem ad gyertyafényes vacsorát. "Fenntartható Vendéglátóhelyeink számára fontos a környezetvédelem, így örömmel csatlakoznak olyan akciókhoz, mint a Föld Órája. Idén tizenegy budapesti és két vidéki helyszínen is vacsorázhatnak gyertyafény mellett az érdeklődők. Az éttermek listáját a közösségi média felületeinken találhatják" - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Forrás: foldoraja.hu