Ismét igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás, november végéig. A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett ez év őszétől lehetőség nyílik a meglévő szőlőültetvények támberendezéseinek megújítására is, a támogatást a Szőlő-bor nemzeti támogatási programból finanszírozzák - közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az igényelhető támogatást a jogszabályban meghatározott átalányösszegek alapján lehet kiszámítani. A támogatás mértéke 50 százalék abban az esetben, ha az egyéni terv megfelel valamelyik szerkezetátalakítási tervnek, míg ennek hiányában 40 százalék. A szerkezetátalakítási terveket a helyi termelői közösségek készítették el az idén minden oltalom alatt álló eredet-megjelöléshez és földrajzi jelzéshez. A Magyar Államkincstár a most benyújtható egyéni terveket 2019. március közepéig bírálja el - írták.   

A jogszabály az intézkedésre 45 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) keretösszeget határoz meg. Eddig a gazdálkodók - az első benyújtási időszak (február 15-28.) alatt - mintegy 8 milliárd forint támogatást igényeltek.   

A Szőlő-bor nemzeti támogatási programban nyújtott szőlő szerkezetátalakítási támogatás mellett a kormány a Vidékfejlesztési programban további forrásokat biztosít az új szőlőültetvények telepítésére - közölte a tárca.

Forrás: MTI