Az Ibadan Egyetem néhány kutatója azt állítja, hogy az Euphorbia hirta nevű gyógynövény képes enyhíteni a COVID-19 járvány okozta tüneteket.

Az Euphorbia hirta (szőrös kutyatej vagy tafedim) a legnagyobb Euphorbia nemzetségbe (1600 faj) tartozik az Euphorbiaceae (kutyatejfélék) családon belül. Ezen növények fő jellemzője, hogy fehér tejnedvet termelnek.

Maga a faj egy apró, egyéves gyógynövény, egyszerű levelei átellenesen állnak, felfelé állva 40 centiméteresre nőhet, de el is terülhet a földön. Vékony törzse (kb. 3 mm átmérőjű) gyakran vöröses vagy lilás, 5 cm magasan hoz ágakat. A fiatal hajtások általában zöldek.

Az aszthmanövény elnevezést az az ellen kifejtett jótékony hatásairól kapta. Nyugtató hatást fejt ki a hörgőkre és így a légzésre.

A növényből készített tea megfelelő tüneti kezelése lehet a szárazköhögésnek, különböző légzési nehézségeknek, láznak és hasmenésnek, melyek egyúttal a COVID-19 fertőzés tüneteiként is megjelenhetnek. Rendszeres fogyasztása megkönnyíti a légzést, melynek eredményeképpen az enyhébb esetekben szükségtelenné válhat lélegeztetőgép használata.

Habár egyelőre nem bizonyított, hogy a tafedim gyógyír lenne a koronavírusra, de bizonyos tünetek csillapításában, mint a láz, köhögés és légzési nehézségek, hasznosnak bizonyulhat.

Az Ibadan Egyetem kutatócsoportja folyamatosan vizsgálja az Euphorbia Hirta és más hasonló növények jótékony hatásait a krónikus influenza és egyéb légzőszerveket érintő betegségekben, amilyen a COVID-19 is.

A Magyarországon gyártott Tafedim tea OGYI engedéllyel rendelkező gyógyhatású készítmény, amely az Euphorbia hirta gyógynövényből készül, így alkalmas lehet a koronavírus tüneteinek enyhítésére is. A készítményről és hatásairól további részleteket a Tafedim tea weboldalán olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: University of Ibadan