A megosztáson alapuló gazdaság képviselete érdekében megalakult a magyar Sharing Economy Szövetség - közölték az alapítók az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szövetség azt szeretné elérni, hogy az úgynevezett sharing economy, magyarul a közösségi gazdaság szereplői jogszerűen és kiszámítható szabályok szerint tudjanak működni. A szövetség célja, hogy elősegítse a közösségi gazdaság hazai fejlődését, támogassa a magyarországi közösségi szolgáltató vállalkozások működését, illetve a megfelelő szabályozási környezet kialakítását. Emellett a közösségi gazdaság modell működésének és előnyeinek bemutatásán is dolgozik a szervezet, továbbá aktív szerepet kíván betölteni a digitális kompetenciák és a pénzügyi kultúra fejlesztésében is.    

A szövetség rámutatott, hogy Magyarországon már tucatnyi közösségi gazdasági modellen alapuló vállalkozás működik, amelyek lényege, hogy magányszemélyek meglévő felesleges erőforrásaira építenek üzletet vagy közösséget. Az ellentmondásos magyarországi történetéről ismert, fuvarmegosztáson alapuló Uber, az Airbnb szálláshely-közvetítő oldal és a Waze közösségi navigációs alkalmazás mellett már olyan cégek is létrejöttek, amelyek a logisztika, a pénzügy, vagy a mezőgazdaság terén nyújtanak szolgáltatásokat.   

Arra is felhívták a figyelmet, hogy miközben számos szolgáltatás a felhasználók, fogyasztók számára egyértelmű előnyökkel jár, a sharing economy például az adózás szempontjából kérdéseket vet fel.

Forrás: MTI / sharingeconomy.hu