Lassan ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény. Az ország legismertebb medvehagyma-termő területén előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, azonban a tiltással érintett kíméleti terület bővült.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt - így medvehagyma-levelet is - gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta.
 
Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, amit a Mecsekerdő erdészeteinél lehet megvásárolni. Védett területre vonatkozóan az engedély csak a Természetvédelmi Hatóság engedélyének megléte esetén ad ki az erdészet. A mecsekerdo.hu oldalon tájékozódni lehet a narancssárga színnel jelölt kíméleti területekről, illetve a piros színnel jelölt fokozottan védett területekre vonatkozóan, ahol kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

A növény erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik. Hazánkban főleg a gyertyán, tölgy vagy bükk erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Leveleit tavasszal, még a virágzás előtt kell szedni, és frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatása gyengül. A medvehagyma hagymáját a fokhagymával azonos módon használjuk.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.