A Komló melletti budafai meddőhányón és Dávidföldön összesen 7,5 megawatt kapacitású naperőművet helyeztek üzembe tavaly. Az önkormányzat ennek a többszöröséről állapodott meg, amelyek az idén és jövőre kezdik meg az energiatermelést.

Tavaly kötötte meg az első megállapodásokat napelemparkok építésre a komlói önkormányzat, mostanra pedig 15 berendezés már üzembe is állt, összesen 7,5 megawatt teljesítménnyel. A város több nagyon jó adottságú területtel is rendelkezik erre a célra: Dávidföldön és a rekultivált budafai meddőhányón is kihasználatlanul álltak olyan déli tájolású, napos domboldalak, amelyek ideális helyszínt kínálnak napelemek telepítésére.

Az első négy berendezés júniusban állt üzembe Dávidföldön, amit az év végéig további 11 követett Budafán. „A budafai meddőhányó területeit tartós bérletbe adtuk a naperőműveket építő cégeknek, akik akár harminc évig is használhatják. A már kiépített kapacitásokkal együtt összesesen 35 MW-nyi villamos energia termelésére elegendő hely van, ezek a berendezések fokozatosan állnak üzembe. A teljes napelempark a jövő év végéig fog kiépülni” – foglalta össze Polics József polgármester. Hozzátéve, hogy a már működő napelemek üzemeltetési tapasztalatai nagyon kedvezőek.

Bár a napelemparkot cégek fogják kiépíteni, maga az önkormányzat is a megújuló energia minél nagyobb arányú hasznosítása mellett kötelezte el magát. Számos középület – köztük a városháza és a KBSK épületek – tetőszerkezetére telepítettek napelemeket az elmúlt években. Ez a program idén is folytatódik: a KBSK sporttelepén lévő futófolyosóra, a hajléktalanszállóra és a város összes óvodájára is a napfényből energiát termelő berendezéseket szerelnek.

Forrás: Komló Város Önkormányzat