Ünnepélyes keretek között vehette át május 19-én Budapesten dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója azt az oklevelet, amely azt tanúsítja, hogy a Cselekvő közösségek – aktív szerepvállalás című projektben a JPM elérte a „közösségi múzeum II.” szintjét.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Oktatási és Módszertani Központ által vezetett projekt (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) által adott elismerésre országosan pályázhattak a hazai múzeumok. A „közösségi múzeum II.” szint azt jelenti (többek között), hogy a közösségekkel való együttműködés során megszületett álláspontok bekerülnek a döntési folyamatba, már tervezéstől és a döntés előkészítésén át a döntésig.

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) hétről hétre valósít meg olyan projekteket, amelyek az előbb említett együttműködésekre, szinergiákra épülnek. Pécsett működik a Tájak-Korok-Múzeumok országosan az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező Klubja, amelynek tagjai a múzeumi események aktív részvevői, közreműködői.

Nagy büszkeséget jelent az intézmény számára a JPM Jurassic Családi Túraklubjának kezdeményezésére Az Év Fája verseny hazai, majd európai fordulójába benevezett (és ezeken diadalt arató) mandulafa győzelméhez szükséges közösségi összefogás megteremtése.

A Cselekvő közösségek – aktív szerepvállalás című projekt Közösségi múzeum címét a Janus Pannonius Múzeum mellett 15 muzeális intézmény vehette át a május 19-i eseményen.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum