Nem kell a világ másik felére mennünk, de még az országhatáron kívülre se ahhoz, hogy lenyűgöző természeti kincsekkel találkozzunk. A Baranya megyei hírportál jelölésre és szavazásra buzdította olvasóit, megyénk természeti szépségeire irányítva a figyelmet.

Július 27-ig érkeztek az ajánlások olyan természeti látnivalókra és képződményekre, amelyeket valamilyen okból különlegesnek tartanak. Hiszen kinek ne jutna eszébe legalább egy olyan természeti kincs, mint a világhírű abaligeti cseppkőbarlang, ahol közel 466 méteren keresztül kirándulhatunk. Vagy sok baranyai kedvence, a Béda-Karapancsa, amely egy rendkívül értékes növény- és állatállománnyal rendelkező terület. Ligeterdeiben a kockás liliom, a jerikói lonc és a fürtös gyűrűvirág is előfordul, az alsó szakasza pedig a rétisasok és a fekete gólyák által legsűrűbben lakott területe az országnak.

Érdemes továbbra is követni az akciót, ugyanis a szavazási időszak még csak most kezdődik. A jelölések alapján összeállt egy húsz megyei csodából álló lista, amelyek az elmúlt hetekben a legtöbb jelölést kapták az olvasóktól. Természetesen sok esetben nem ért minket meglepetés, hiszen akár az Abaligeti-cseppkőbarlangra, akár a Babás szerkövekre, vagy épp az óbányai vízesésre gondolunk, az számunkra is egyenértékű a természet csodájával.

A szavazatokat 2019. augusztus 8-tól augusztus 30-ig várják bama.hu/a-megye-7-csodaja oldalon. Szavazni az alábbi természeti szépségekre lehet:

Abaligeti-cseppkőbarlang
Jakab-hegy, Babás szerkövek
Béda-Karapancsa
Beremend, Kristály-barlang
Dráva-mente
Égervölgy
Havi-hegy sziklaképződményei
Malomvölgyi-tó
Mánfai Kőlyuk-barlang
Melegmányi-völgy, mésztufa lépcsők
Óbányai vízesés
Orfűi medvehagyma, tava
Püspökszentlászlói arborétum
Szársomlyó
Tettyei Mésztufa-barlang
Tripammer-fa
Váralja-völgy, Farkas-árok
Zengő
Zengővárkonyi szelídgesztenyés
Zsongorkő

Forrás: bama.hu