Jogerőssé vált, hogy vasárnap tíz településen kell megismételni az önkormányzati választás szavazását - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfői adataiból. A helyi választási irodák a helyben szokásos módon tájékoztatják az érintett választópolgárokat erről.

Az adatok alapján valamennyi jogorvoslati eljárás lezárult az október 13-ai választás után, ennek nyomán kell tizenegy településen megismételt szavazást tartani. A Fejér megyei Sárkeresztúron már november 3-án lezajlott a megismételt szavazás (itt a területi és országos nemzetiségi szavazást kellett megismételni), a többi településen a voksolást november 10-én tartják.   

A Baranya megyei Komlón az 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és a képviselő-választást kell megismételni, Pettenden pedig a polgármester-választás mellett az egyéni listás szavazást és a települési nemzetiségi voksolást.    

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán újra polgármester-választás és az egyéni listás szavazás lesz november 10-én.
 Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászberényben a polgármester-választást kell megismételni mind a 21 szavazókörben.    

A Somogy megyei Kisberényben a polgármester- és az egyéni listás választást kell megismételni vasárnap, Taranyban az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választást, Lengyeltótiban pedig a települési nemzetiségi szavazást.    

Tolna megyében, Szekszárdon a 2-es és a 8-as egyéni választókerületben kell megismételni négy szavazókörből háromban a képviselő-választás szavazását, Veszprém megyében Litéren az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választást, a Zala megyei Várföldén pedig a polgármester- és egyéni listás szavazást.    

A megismételt szavazások a helyi önkormányzati választásban 30 125, a nemzetiségi választásban pedig 320 választópolgárt érintenek.    

A megismételt szavazásokon ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson, kivéve természetesen azokat, akik időközben visszaléptek, mert őket "lehúzzák" a szavazólapokról.    

A választási névjegyzékekben is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik november 10-éig válnak nagykorúvá. Nincsenek a szavazóköri névjegyzékben azok, akik az október 13-i szavazás után létesítenek lakcímet a szavazókörben.   

Szavazni ezúttal is reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben, a személyazonosság és a lakcím igazolása után.

 

Megismételt választást tartanak Komlón és Pettenden vasárnap

Megismétlik az önkormányzati választást november 10-én, vasárnap a Baranya megyei Komló egyik szavazókörében és Pettend településen - közölte Partos János, a Baranya Megyei Területi Választási Iroda vezetője az MTI érdeklődésére hétfőn.

Komló esetében a Pécsi Ítélőtábla október 24-én jogerősen megállapította, hogy a település 5. számú egyéni választókerületének 13. számú szavazókörében az október 13-i szavazás jogszabálysértő volt. A döntéssel megsemmisítették a polgármester-választás és az egyéni választókerületi képviselő-választás eredményét megállapító határozatot, a szavazókörben vasárnap újra kell voksolni.   

A bíróság indoklása szerint a szavazókörben a választás napján egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda és a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság elfogadta, nem akadályozta meg.   

A valasztas.hu adatai szerint az október 13-i önkormányzati választáson Komló 5. számú egyéni választókerületének 13. számú szavazókörében 1206-an szerepeltek a névjegyzékben. Közülük 506-an jelentek meg és 487-en érvényesen szavaztak. A két polgármesterjelölt közül Polics József (Fidesz-KDNP) 316, míg Ferenczy Tamás (Komló Összeköt Egyesület) 171 szavazatot kapott a szavazókörben. A település egészén Polics József 4177, Ferenczy Tamás 4059 szavazatot szerzett.   

A Szigetvártól nyugatra, Baranya és Somogy megye határán fekvő Pettenden a polgármester-választást, a képviselő-választást és a roma települési nemzetiségi önkormányzati választást kell megismételni vasárnap.   

A Baranya Megyei Területi Választási Bizottság határozata szerint a településen a választási névjegyzék készítésekor a választópolgárok száma 103, míg a névjegyzék zárásakor 211 volt, s az újonnan bejelentkezők szavazatai befolyásolták a választási eredményeket. A testület arra a következtetésre jutott, hogy sérti a választási eljárás tisztaságáról és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveket az, hogy számos választó a választási részvétel érdekében létesített lakcímet a településen.

Forrás: MTI