Első nyári „Szabad ég alatt” koncertjein a Pannon Filharmonikusok kamaraszimfonikus formációja könnyedebb, de értékes klasszikus zenei művekkel köszönti újra élőben a közönségét.

A találkozásnak a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvara ad otthont, a sokszínűséget és a zenei élményt a különböző hangszereket felvonultató változatos művek is biztosítják.

Később augusztusban a Dóm téren egy igazán üdítő, friss ABBA előadás nyújt magas színvonalú nyáresti szórakozást, 20-án pedig ünnepi hangversennyel várják erre a helyszínre
az érdeklődőket.

„Az élet nem várt módon mutatta meg számunkra, hogy a Pannon Filharmonikusok művészeti közössége és a közönsége olyan egységet alkot, amely túlmutat a művész-befogadó viszonyán... Különös közösséget alkotunk.”- olvashatjuk Horváth Zsolt igazgató köszöntő szavait a zenekar Ezüstcsillanás bérletajánló magazinjában.

A zenekar a vírus okozta krízisidőszak alatt is intenzíven, egyénenként tartotta a kapcsolatot bérleteseivel, így értékes visszajelzésekhez jutott.  "Nem tudtuk, mikor találkozunk majd újra, nem is gondoltuk át igazán, mit jelent számunkra a zene, bekapcsolhatjuk a rádiót… csakhogy így nem láthatjuk, amikor Mártának hét vonószála szakadt el egy koncerten, nem érezhetjük a terem illatát, nem láthatjuk a mozdulataikat, ruhájukat, mosolyukat, meghajlásukat a tapsviharban. Nem tudtuk, hogy ennyire fogunk hiányozni egymásnak…" - üzente a pécsi zenebarátok egyike a muzsikusoknak.
Pécs városában közel  210 éve áll szimfonikus zenekar a zene és a közönség szolgálatában, erősen összefonódva a városlakókkal, a közönséggel. 

A járvány okozta krízis utáni első szabadtéri koncertjein a Pannon Filharmonikusok ezt a nem mindennapi közösséget, a zene összetartó, kríziseken átsegítő erejét is kívánja ünnepelni.

A Pirogránit udvarban két szombati napon, június 27-én Bogányi Tibor vezető karmester, július 4-én Maestro Gilbert Varga vezényletével, 17.00 és 19.30 órai kezdettel, négy alkalommal ad koncertet a zenekar. Felhívják a közönség figyelmét arra, hogy a szimfonikus zenekar nehéz mozgatása miatt délutáni rossz idő (eső/szél/hűvös) esetén a koncerteket az esőhelyszínen, azaz a Kodály Központban tartják meg. Kérik, hogy indulás előtt a pfz.hu oldalon mindenki tájékozódjon arról, hogy melyik helyszín ad végül otthont a koncerteknek. Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy a hatályos rendelkezések előírják a nézőszám korlátozását.

Június utolsó hétvégéjén a zenekar szólistái színesítik az amúgy is változatosra, könnyedebben klasszikusra „hangszerelt” műsort. Varga-Deák Márta hegedűművész szólaltatja meg Massanet csodaszép Meditation című művét, Solymosi Péter trombitaművész Haydn Esz-dúr Trombita-versenyével  varázsolja el a közönséget. Bánfalvi Zoltán, a zenekar koncertmestere sikeres darabok zeneszerzője is egyben, hangszerelésében most Buxtehude Chaconne-ját hallhatjuk, de felcsendül egyebek mellett több kedvelt, ismert Strauss polka, keringő, de Rossini Tell Vilmos nyitánya is.

A nyár folyamán a három éve hatalmas sikerrel futó Mamma mia! ABBA sorozat is folytatódik, új dalok feldolgozásával készülnek igazi nyári, pezsgő hangulatot teremteni a Dóm téren augusztus 16-án. A színházi-zenei élet elismert művészei garantálják a minőségi szórakozást, Polyák Lilla, Malek Andrea, Náray Erika, Magyar Bálint, Juhász Levente éneklik el az ismert dalokat, a Pannon Filharmonikusok zenekarát Illényi Péter vezényli, a hangulat fokozásáról Bősze Ádám gondoskodik.

A zenekar ünnepi hangversenyét augusztus 20-án az érdeklődők szintén a Dóm téren hallgathatják meg, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Rózsa Miklós, Zádor Jenő művei csendülnek fel, a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli, konferál Bősze Ádám.

Az augusztusi koncertek jegyfoglalásáról a nézőterek aktuális hatósági engedélyeinek ismeretében később nyújtanak tájékoztatást.

Jegyek a jegymester.hu oldalon válthatóak.

Forrás, fotók: Pannon Filharmonikusok