Bemutatták a Nature Photographer of the Year pályázat nyerteseit.

73 ország több mint 14 ezer versenyzőjének fotói közül választották ki végső nyertesnek Daróczi Csaba képét. A hollandiai Nature Talks Fotófesztivált szervező Nature Talks 2019-ben negyedik alkalommal hirdette meg pályázatát, a versenyen 11 kategóriában hirdetnek győztest.

Daróczi Csaba fekete-fehér felvételén két ugró nyúl látható. A Kiskunság területén készült fotót a hangulata, időzítése, gyönyörű fénylése, tökéletes élessége és kompozíciója miatt választotta ki győztesnek a zsűri. A magyar fotós a 3 ezer eurós díjjal járó főkategória mellett fekete-fehér kategóriában is első lett. A fotóst ráadásul a növények és gombák kategóriában is jól szerepelt egyik felvételével. Keith Wilson, a zsűri elnöke szerint a kép azt bizonyítja, hogy nem kell ritka vagy különleges fajt megörökíteni a jó természetfotóhoz, otthona közelében is készíthet jó felvételt.

A pályázaton további izgalmas képek is nyertek.

Az olasz Giacomo Redaelli az Ifjúsági kategóriában győzött, képén egy csapat csivitelő fióka látható.

Kaszás Norbert Egyéb állatok kategóriában lett első. Arany eső című képén egy esőben ázó szitakötőt örökített meg.

A cseh Peter Cech hattyúkat fotózott a napkeltében egy híd közelében. Képe a Madarak kategóriában végzett az első helyen.

A spanyol David Frutos Egea egy telepített erdőben készített képet áradás idején, ezzel a Növények és gombák kategóriában győzött.

Az orosz Alekszej Zozulja egy kivételes jelenetet fotózott, azt a pillanatot, amikor egy bálna egy ugrást követően épp a levegőben van. Alkotásával víz alatti kategóriában tudott nyerni.

Máté Bence kiemelt dicséretben részesült Szárnyak című fotójáért.

Forrás: National Geographic