Az Ophidiomyces ophidiodiicola gomba okozta fertőzés miatt kihalás fenyegeti a világ összes kígyóját.

A kígyó, mint motívum szinte végigkíséri az emberiség történetét. A Paradicsomból is miatta űzetett ki az ember, de a legtöbb vallásban is komoly tisztelet övezi e teremtményeket. Idővel az ember megértette a viselkedésüket és manapság már kimondott divat lett a tartásuk. Ám egy fertőzésnek köszönhetően elképzelhető, hogy a világ összes kígyófaja belátható időn belül kihal. A Science Advances oldalain megjelent tanulmány szerint ugyanis az Ophidiomyces ophidiodiicola gomba által okozott fertőzés minden fajt érint, nincs egyetlen kivétel sem. Mindegy, milyen körülmények között él, milyen a genetikája vagy éppen milyen fizikai jellemzőkkel bír.

Először egy seb jelenik meg az állat bőrén, majd pár nap múlva már az egész testét beborítják. Majd mintegy védekezésként beindul a vedlési folyamat, de ez csak nagyon kis százalékban segít az állaton. Először is, mivel többet kell a napon töltenie a vedlési folyamat miatt, így nagyobb veszélynek van kitéve. Másodszor pedig az Amerikai Természettörténeti Múzeum tanulmánya szerint a többség nem éli túl a vedlési folyamatot. A beszámolók szerint a tengerentúlon 23 fajnál fedeztek fel fertőzött egyedeket és a keleti parton már százalékokban mérhető az egyedszám csökkenése.

A legnagyobb probléma azonban, hogy a fertőzés már átterjedt Európába is és még mindig nem tudják a tudósok, miként is terjed a betegség. A legvalószínűbb, hogy érintkezéssel adják át egymásnak az állatok, ám az is elképzelhető, hogy a gyakran látogatott helyek is megfertőződtek és ott szedik fel a még egészséges egyedek a betegséget. Mindenesetre a kígyók kipusztulása előre be nem látható következményekkel járna, hiszen egy egészen fontos szereplő esik ki a táplálékláncból és nélküle biztosan sok károkozó szaporodna el - főleg Ázsia és Ausztrália területén.

A kutatók most a kormányhoz fordulnak, hogy változtassanak a törvényeken és tegyék lehetővé a vadonban élő fertőzött egyedek izolálását és vizsgálatát, mert jelen pillanatban ez tűnik az egyetlen megoldásnak.

Forrás: sg.hu / advances.sciencemag.org / phys.org