Nagyjából 10 ezer éve van az emberiségnek még a Földön, a kutatók jelenlegi számításai alapján.

A sci-fi filmek és regények többségében mindig kapunk egy elképzelést arról, hogyan is fest majd a Föld a jövőben. Természetesen a tudósokat is foglalkoztatja a kérdés és nem csak az, hogy pár évszázad múlva mi lesz velünk, hanem akár évezredekre előre is próbálják meghatározni a sorsunkat. Az asztrofizika és más tudományágak képviselői a mai technológia segítségével azt állapították meg, hogy az emberiségnek még nagyjából 10 ezer éve van a bolygón és ha mégis megéljük azt a korszakot, azt már más tulajdonságokkal tesszük majd.

A legfontosabb, hogy a legnagyobb összefüggő jégtábla, az Északi-sark 5-10 ezer éven belül teljesen elolvad, ezzel pedig legalább 3-4 méterrel emelkedik meg a vízszint a bolygón. Ha ezt a kort az emberiség megéli (az Oxford Egyetem professzora, Nick Bostrom számításai alapján 95% az esély rá, hogy addigra már kihalunk), akkor sem a ma ismert állapotban teszi ezt. A genetikai különbségek eltűnnek és nem azért, mert mindenki egyforma lesz, hanem mindenhol pont annyi fekete bőrű és kék szemű ember él majd mint máshol. Vagyis a rasszok eloszlása az egész világon teljesen egységes lesz.

A tudósok számításai szerint az Antares, a szuperóriás addigra egy Szupernóva lesz, ami szintén jelentősen befolyásolja majd a bolygónk életét és kérdéses, hogy a robbanás mennyire hat majd ki a Föld Nap körüli pályájára. Az biztos, hogy az axiális forgás megfordul és ezzel felcserélődnek a két félgömbön az évszakok is. És aki esetleg abban reménykedik, hogy addigra találunk életet egy másik bolygón vagy egy lakható planétát, az ne tegye. A Pioneer 10 és 11, a Voyager 1 és 2 és még a New Horizons is úton lesz a céljuk felé, így nem tudnak érdemleges adatokkal szolgálni az esetleges "élőhelyváltás" kérdésében.

Persze érdemes ezeket a dolgokat fenntartásokkal kezelni, hiszen az Antares a kutatások alapján bármelyik pillanatban robbanhat és az akkor már minket is bőven érint. Illetve a technológia fejlődésével azért képesek lesznek a tudósok is jobban és pontosabban meghatározni az emberiség számára fontos eseményeket (például a sarkok olvadását).

Forrás: sg.hu / sciencealert.com / anthropic-principle.com