Közzétették a vezetők levelezését 2015-ből, és ebből kiderül, hogy egyes cégeknek jó pénzért odaadták az adatokat, másoktól viszont megtagadták őket.

2015-ben a Facebook egyes cégeknek, köztük Netflixnek és a Airbnb-nek kedvezményes hozzáférést adott a felhasználói adatokhoz, másokat viszont elzárt tőlük, derült ki azokból a céges emailekből, amelyeket egy angol politikus hozott nyilvánosságra.

A 2012 és 2015 között folytatott levelezésből, amelyben a Facebook magas rangú dolgozói és az alapító-igazgató, Mark Zuckerberg is részt vett, kiderül, hogy miközben a közösségi hálózat egyre több és több adatot szedett ki felhasználóiból, a vezetők miként vitatkoznak az adatok eladásáról, a riválisok akadályozásáról, és a felmerülő problémák elhárításáról.

A dokumentumokat egy angol képviselő, Damian Collins hozta nyilvánosságra, miután jogi úton követelte ki őket. Collins a közösségi hálózatokban terjesztett álhírek elleni brit vizsgálatok egyik vezetője.

A Facebook azzal védekezik, hogy a kommunikáció környezetéből kiragadott, ennél fogva félrevezető. A cég szóvivője szerint a 2015-ben bevezetett változásokkal véget vetettek a vitatható adathozzáférések gyakorlatának.

Forrás: computerworld.hu