Kína után Japán is konkrét lépéseket fontolgat a statisztikák jelentős romlása miatt.

A napokban arról olvashattunk, hogy egyes szakértők szerint az 5G-technológia komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, ezt pedig nem sokkal később követték az okostelefonok gyakori (és hosszabb ideig való) használatával kapcsolatos friss aggodalmak, ezúttal az ázsiai szigetországból. Az illetékesek lépni akarnak, mert minden korábbinál rosszabbak az eredmények.

Az oktatásért, kultúráért, sportért, valamint a technológiáért és kutatásokért felelős monstre-minisztérium közzétette a tanulók körében elvégzett friss felmérés eredményeit. Eszerint az alapértelmezettnek vett 1.0 alatt szereplők aránya minden eddiginél magasabbra emelkedett, ez immár eléri a 25,3 százalékot. Az általános iskolások körében ez az arány 34 százalék, a középiskolásoknál azonban már 67 százalék a nem optimális látással rendelkezők aránya, ami nagyon komoly figyelmeztető jel. Az ok szerintük az okostelefonok gyakori használatában rejlik, ez pedig különösen a mobilos játékok miatt okoz ilyen romlást. Fontos tényező, hogy Japán a világ harmadik legnagyobb játékpiaca, a szegmenst kitevő felhasználók jelentős része (a férfiak 41, illetve a nők 32 százaléka) pedig mobilos alkotásokkal tölti idejének jelentős részét.

Arról még a szakértők sem nyilatkoznak egységesen, hogy vajon a kisebb kijelzők folyamatos bámulása mennyiben okoz látásromlást. Közvetlen összefüggést ilyen általános értelemben még nem vázoltak fel, bár abban többnyire egyetértenek, hogy a folyamatos kék fény a szemek fáradását és kimerülését okozhatja. Kína a maga részéről szintén aggódik, az ottani illetékesek már a nyár folyamán jelezték, hogy szeretnének konkrét lépéseket tenni, itt felmerült többek között a játékokkal töltött idő, valamint a játékok és a friss verziók számának valamilyen korlátozása. Számukra komoly gond, hogy a WHO felmérése szerint is világelsők a fiatalok körében terjedő rövidlátás terén, ezt pedig ők szintén az okostelefonok számlájára írják.

Az még nem teljesen világos, hogy mindezt miképpen lehetne a mindennapokban is megvalósítani, itt azonban nyilván nem most hallottunk utoljára az ilyen irányú törekvésekről.

Forrás: sg.hu / soranews24.com