Nyílt levélben hirdettek világméretű demonstrációt a környezet védelmében március 15-re azok a diákok, akik hetek óta tüntetnek Nyugat-Európában azért, hogy a politikusok többet tegyenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért.

"Tetszik vagy sem, megváltoztatjuk az emberiség sorsát. Együtt fogunk fellépni március 15-én és még sokszor mindaddig, amíg nem jut érvényre a klímaváltozás elleni fellépés. Követeljük a világ döntéshozóitól, hogy vállalják a felelősséget és oldják meg a válságot. A múltban önök cserben hagytak minket. De a világ fiataljai elkezdtek mozgolódni, és nem nyugszunk" - írták a The Guardian című brit napilapban pénteken közzétett felhívásukban. A Youth for Climate nevű mozgalom nem központilag szervezett, és nehéz nyomon követni gyorsan terebélyesedő tüntetéseiket, sokan a FridaysForFuture.org. honlapon regisztrálnak rájuk.   

A március 15-i globális fellépésre világszerte már mintegy 500 rendezvényt regisztráltak 51 országban. Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Chilében, Ausztráliában, Indiában, Japánban és Iránban ezen a napon a diákok lógni fognak az iskolákból. "A legtöbb országban a 18 éven aluliaknak egyetlen demokratikus joguk van, hogy tüntessenek. Nincs, aki képviseljen minket" - mondta Jonas Kampus 17 éves svájci aktivista.   

"Semmi értelme annak, hogy egy olyan jövőnek tanuljunk, amely nem fog létezni" - tette hozzá Kampus, aki a nyílt levél egyik kezdeményezője volt. Rajta kívül mintegy 150 diák, köztük Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista, aki az elmúlt hetekben számos tüntetésen szólalt fel Nyugat-Európában, segédkezett a levél megfogalmazásában.

Forrás: MTI