A Counter-Strike: Global Offensive hasonlóan a többi online játékhoz tele van úgynevezett „toxic” játékosokkal, akik a sportszerűséget nem ismerve, az ellenfeleket nem tisztelve írásban vagy szóban káromkodnak, a többi játékost verbális módon idegesítik.

A toxic kifejezés is innen jön, vagyis megmérgezi a többiek játékát a viselkedésével. Ez pedig egy igencsak elharapózódott jelenség, ami a játékfejlesztőknek is problémát jelent, mert pár ilyen ember miatt sokan otthagyhatják a játét örökre.

Minervát, a FACEIT online játékokra szakosodott platform csapatának mesterséges intelligenciáját, a Google Cloudot használva a Google Jigsaw, az internetes bántalmazásokra specializálódott gépi tanulásos rendszere tanítja ki. Ennek következtében Minerva meg tudja figyelni a játékosok csetes viselkedését és ki tudja szűrni a kellemetlenkedőket. Augusztusban állt hivatalosan szolgálatba (előtte csak tesztelték és tanították) és az első hónapban 7 millió üzenetet jelölt meg nem kívánatosként, 90 000 személynek küldött figyelmeztető üzenetet és 20 000 játékost bannolt is.

A CS:GO-ban így 20%-kal visszaesett a toxikus üzenetek száma augusztusról szeptemberre és 8%-kal kevesebb játékos kelt ki magából, ami remek eredmény. A fejlesztők ígérik, hogy hamarosan több platformon is bevetik az új rendszert.

Forrás: ipon.hu / blog.faceit.com