A Microsoft társalapítója, Bill Gates nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis egy, a cégbirodalmába tartozó befektetési társaságon keresztül hatalmas területet vásárolt az arizonai sivatagban, ami egy új, minden szempontból modern város alapjául szolgál majd a nem is oly távoli jövőben.

Ez a város egyben értékes minta is lehet, ami segít megmutatni, hogyan lehet modern, fenntarthatóan működő, a kor vívmányait használó várost létrehozni akár erre nem kifejezetten alkalmas területeken is.

Az arizonai sivatagban, Phoenixtől 45 mérföldnyi távolságra található 10118 hektáros területet 80 millió dollárért vásárolta fel a befektetési társaság. A területen egy Belmont nevű közösség jöhet létre a nem is oly távoli jövőben, amely előrelátóan, fenntarthatóan, rugalmas infrastruktúrával működik majd, ennek érdekében minden modern technológiát be is vetnek. A közlekedést autonóm járművek segítik, az áruszállítást autonóm logisztikai központ végzi, de lesz itt adatközpont, nagy sávszélességű digitális hálózat, valamint rengeteg olyan modern technológia, ami a lakók mindennapjait segíti.

A hatalmas területen tehát egy modern, következő generációs mintaváros terülhet el, infrastruktúra és szolgáltatások terén pedig minden szükséges dolog rendelkezésre áll majd. Irodák, kereskedelmi létesítmények és üzletek építéséhez több, mint 1500 hektárnyi területet különítenek el, de lesz még 1375 hektárnyi nyílt terület, 190 hektárt pedig oktatási létesítmények építésére használnak fel.

A kész város nagyjából akkora lesz, mint a közeli Tempe, amely 40 négyzetmérföldnyi területen foglal helyet és 160 000 ember lakja.

Mivel a fenntarthatóság kiemelten fontos szempont, a megújuló energiák komoly szerepet kaphatnak a város energiaellátásában, azaz egyebek mellett napelem-alapú elektromos hálózatot is kiépítenek.

Az új város az I-11-es autópálya tervezett nyomvonala mentén épül ki, így a közlekedés is megoldott lesz. Az útszakasz Las Vegastól Mexikóig tart majd, és valószínűleg nagyrészt készen áll addigra, amikorra az új város is felépül. Az egyelőre nem derült ki, hogy a Belmont közösség mintavárosa mikorra készül el, de az biztos, hogy rövidesen hallunk még a projektről.

Forrás: ipon.hu / theverge.com