A költségvetési tervezet öt küldetést törölne, ezeket kisebb projektekkel váltanák ki.

A Fehér Ház február 12-én tette közzé a 2019-es évre vonatkozó költségvetési tervezetét, amelyben természetesen a NASA-nak juttatandó összegeket is felsorolják. Ebből kiderül, hogy Trump igyekszik betartani ígéretét, vagyis a klímakutatás helyett a Holdra koncentrálnának.

Összesen 5 különböző, már korábban megemlített küldetést törölnének, pontosabban hagynának le a finanszírozási listáról. Ezek között az első helyen említik a WFIRST névre keresztelt teleszkópot, amely egy korábban használt kémműholdra támaszkodna, a Hubble látómezejének mintegy százszorosát biztosítva a kutatóknak, akik az infravörös tartományban a sötét energiát tanulmányozhatnák – ezt korábban a NASA is igyekezett 3,6-ról 3,2 milliárd dollárra leszorítani, most azonban kisebb asztrofizikai projektekre fordítanák a pénz jó részét, miközben folytatják a 8,8 milliárd dolláros James Webb projektet. A PACE néven futó műhold által igényelt összeget ezzel szemben korábban nem határozták meg, ez felhőket és az aeroszolok jelenlétét tanulmányozta volna, valamikor 2022 után, ebből azonban valószínűleg nem lesz semmi.

Az OCO-3 9,5 millió dollárt kapott volna, hogy az ISS-re felszerelve a légkör szén-dioxid-koncentrációját figyelje meg, míg a CLARREO 27,8 millió dollárból szintén innen vázolt volna fel számunkra jobb klímamodelleket. A DSCOVR névre keresztelt műhold jelenleg is a Föld körül kering, ez tovább monitorozza az időjárást, ám a jövőben minden bizonnyal nem fog több pénzt kapni. Ugyanígy törlik, illetve átirányítják az oktatási központnak szánt 100 millió dollárt, amely egyes nyilatkozatok szerint ugyan folytatja munkáját, azt azonban még nem tudni, hogy ez pontosan milyen módon valósulna meg. A következő lépésben a törvényhozás két háza vitatja majd meg a javaslatot, kiegészítve, majd pedig egy közös változatban elfogadva azt.

Időközben a Juno újabb gyönyörű képeket küldött vissza a Jupiterről, sorrendben a tizedik tudományos célú megfigyelési időszakát zárva le. A 3500 km-es távolságból, még december közepén készített felvételeket a NASA szakemberei dolgozták fel, majd pedig tették közzé a katalógusban, a felbontás jelen esetben pixelenként 9,3 kilométer.

Forrás: sg.hu / whitehouse.gov