Egy szoftver elemezni tudja a felhasználók okostelefonokon végzett mozdulatait.

A Koppenhágai Egyetem munkatársai (Aske Mottelson, Jarrod Knibbe, Kasper Hornbak) által megalkotott Veritaps nevű algoritmus képes felismerni az őszinteséget és a hazugságot. A program nem tesz mást, mint elemzi az emberek okostelefonos kézmozdulatait.

A három szakember egy androidos alkalmazást is kifejlesztett az algoritmushoz, amely gyakorlatilag hazugságvizsgálóként működik és a jövőben tisztázhatja a vitás kérdéseket. A Veritaps ugyanakkor még nem érhető el mindenki számára. Az algoritmusnak vannak határai és nem alkalmas bírósági tárgyalótermekben vagy más felelősségteljes helyzetekben való alkalmazásra.

Amennyiben valaki igazat mond, akkor a Veritaps egy zöld pipával jelzi azt, ha viszont valaki kétséges információkat oszt meg, akkor egy piros kérdőjel látható. Az algoritmus megadja a kérdéses üzenetek fogadóinak a lehetőséget arra, hogy a küldőtől további információkat szerezzen be azért, hogy ki lehessen deríteni, mi az igaz dolog és mi a hamis.

A kutatók összesen három tanulmányt készítettek, hogy kiderítsék, miként lehet megkülönböztetni a hazug interakciókat a tisztességesektől. Például a hazug emberek általában szünetet tartanak a válaszadás előtt. Az egyik tesztben egy személy pénzt kapott és közölték vele, hogy az összeget ossza meg másvalakivel. Amennyiben volt esélye arra, hogy hazudjon a kapott pénz nagyságáról, akkor több időbe teltek a válaszai. Egy másik esetben pedig a mobil kockajátékban résztvevőket nem bátorították a hazugságra, de mégis akkor kerültek előnyösebb helyzetbe, ha hazudtak.

A Veritaps elsősorban az online bejelentéseknél, például piactereken vagy a biztosítóknak káresemények jelzésekor lehet majd hasznos egyfajta előszűrésre. Az algoritmus többek között felhasználható lesz arra, hogy például tisztázza azt, hogy egy az interneten eladásra kínált autó leírása megfelel-e a valóságnak vagy megjelölhetővé válnak a valószínűtlen bevallások és biztosítási követelések.

Forrás: sg.hu / techjuice.pk