Az amerikai erők nem kaptak új irányelveket a helsinki amerikai-orosz csúcstalálkozó után - közölte újságírókkal Joseph Votel tábornok, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának vezetője.

A tábornok a parancsnokság floridai központjában tartott telekonferencián leszögezte: az amerikai erők küldetése Szíriában változatlanul az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzése.   

Votel azután nyilatkozott, hogy hétfőn a helsinki csúcstalálkozó után Vlagyimir Putyin elnökkel közösen tartott sajtókonferencián Donald Trump amerikai elnök azt mondta: az orosz elnökkel hosszasan megvitatta a szíriai helyzetet. Trump akkor nem tért ki részletekre. Kedden azonban az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Moszkva készen áll a Szíriában lévő amerikai erőkkel összefogva a helsinki megállapodásban foglaltak megvalósítására.    

"Nem kaptunk az eddigiektől eltérő, újabb iránymutatást" - hangoztatta Votel, hozzátéve, hogy az Oroszország ellen a Krím bekebelezése miatt hozott amerikai szankciók nem teszik lehetővé az amerikai és az orosz haderő közvetlen együttműködését. Ehhez, mint fogalmazott, a kongresszus engedélye szükséges.    

James Mattis amerikai védelmi miniszter egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, de a CNN hírtelevízió tudni véli, hogy a Pentagonban (védelmi minisztériumban) vizsgálják a Helsinkiben tartott csúcstalálkozón elhangzottakat.

Forrás: MTI