Németország támogatja Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, a belső határellenőrzés nélküli európai térséghez - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben Andrej Plenkovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után.

A kancellár a horvát kormányfővel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Németország a menekültügyet európai uniós szinten szabályozó dublini rendszer keretében szorosan együttműködik Horvátországgal, és a horvát rendőrség "kiemelkedő munkát" végez az ország EU-s külső határának ellenőrzésével.   

Hozzátette, hogy Horvátország jelentősen előrehaladt a schengeni övezet tagjaitól megkövetelt feltételek teljesítésében. Felkészültségét ugyan az Európai Bizottságnak kell értékelnie, de Németország "alapvetően pozitívan" viszonyul a horvát csatlakozás kérdéséhez - mondta Angela Merkel.   

Andrej Plenkovic hangsúlyozta: azzal a céllal folytatják a felkészülést, hogy a horvát EU-elnökség idején, 2020 első félévében Horvátország csatlakozhasson az övezethez.   

A nyugat-balkáni térség országai közötti konfliktusokkal kapcsolatban a német kancellár és a horvát miniszterelnök egyaránt hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a határokat és az államok területi épségét.   

Andrej Plenkovic többek között arról is szólt, hogy Horvátország első számú gazdasági partnere Németország, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 5,2 milliárd euró (1675 milliárd forint) volt, német vállalatok több mint 3,1 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat Horvátországban, és évente 2,5 millió német turista látogat el Horvátországba.   

Angela Merkel kiemelte, hogy a Deutsche Telekom horvátországi érdekeltségén kívül ugyan nincsenek kiemelkedően nagy, "zászlóshajó projektek" a gazdasági együttműködésben, de a Németországban élő horvát származású emberek és a Horvátországba látogató németek, valamint a zágrábi vezetés reformjai révén Horvátország "egyre vonzóbb helyszín" a német gazdaság szereplőinek.

Forrás: MTI