Tarthatatlannak nevezte a rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződés (INF) Oroszország általi megsértését James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön Brüsszelben, hozzátéve, hogy amennyiben Moszkva nem változtat, az Egyesült Államok is kénytelen lesz hasonló képességeket kifejleszteni.

Oroszországnak vissza kell térnie a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött szerződés előírásaihoz, máskülönben az Egyesült Államoknak is hasonlóan kell cselekednie az ország és a NATO védelmében - hangsúlyozta a tárcavezető.   

"Semmi kétség, hogy Oroszország kirívó szerződésszegésével a jelenlegi helyzet tarthatatlan" - fogalmazott, aláhúzva, hogy mérlegelik a diplomáciai és a katonai válaszlehetőségeket.   

Kedden Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet arról számolt be, hogy országa szükség esetén kész megsemmisíteni a vonatkozó nemzetközi szerződés előírásai ellenére kifejlesztett orosz rakétákat. A sajtóban megjelent találgatásokra reagálva azonban később egyértelművé tette: nem egy esetleges megelőző csapásról beszélt.   

Mattis a NATO kétnapos védelmi miniszteri találkozója után tartott sajtótájékoztatóján azt is leszögezte, hogy felelősségre kell vonni Moszkvát, amiért az orosz katonai hírszerzés ügynökei megpróbálták feltörni a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet informatikai rendszerét.   

Rámutatott: elegendő bizonyítékot látott ahhoz, hogy teljes biztonsággal kijelenthesse, a holland és a brit hatóságok helyesen azonosították az elkövetőket. "Az oroszokat gyakorlatilag tetten érték a felszereléseikkel" - fogalmazott.   

Végezetül hozzátette, többfajta válaszintézkedés is elképzelhető, az Egyesült Államok pedig kész a szövetség tagországainak rendelkezésére bocsátani az amerikai kibervédelmi képességeket, ahogyan azt Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország és Hollandia is tette.

Forrás: MTI