Lemondott Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Donald Trump elnök a lemondást elfogadta - jelentette az Axios hírportál helyi idő szerint kedden délelőtt.

A Fehér Ház Ovális Irodájában tett bejelentéskor az elnök - keresztnevén szólítva a nagykövetet - hosszasan méltatta Nikki Haleyt. Emlékeztetve arra, hogy két éve, a Trump-kormány megalakulása óta képviseli az Egyesült Államokat a világszervezetben, hangsúlyozta, hogy Haley fantasztikus munkát végzett, és olyan nagykövet, aki "elvégzi a feladatot". "Rendkívül különleges ember" - mondta róla és hozzátette: Nikki Haley már fél évvel ezelőtt jelezte, hogy "kis pihenőt" szeretne.    

Nikki Haley az év végéig ellátja hivatalát - jelentette be az elnök. Közölte: két-három héten belül megnevezi az új ENSZ-nagykövetet.    

Trump leszögezte: Haleyvel együtt "sok problémát megoldottak". Újságírói kérdésekre válaszolva Észak-Korea kérdését emelte ki.    

Nikki Haley megköszönte a lehetőséget, "szerencsés vagyok" - mondta, és munkássága eredményeként említette az Észak-Korea és Irán ügyét, az izraeli amerikai nagykövetség székhelyének Tel-Avivból Jeruzsálemba történt áthelyezését, valamint azt, hogy sikerült változtatni azon a felfogáson, amelyet Izrael-ellenes elfogultságnak nevezett.    

"Az Egyesült Államok ismét erős" - fogalmazott Haley. Hozzátette: "lehetnek országok, amelyek nem szeretik, amit csinálunk, de tisztelnek bennünket. Tudják, hogy végigvisszük azt, amit bejelentettünk". Lemondásának okairól a diplomata nem szólt, ugyanakkor megerősítette: nem azért távozik, mert 2020-ban indulna az elnökválasztáson.    

Az Ovális Irodába indulva Donald Trump újságírók kérdéseire válaszolva kitért Észak-Koreára és Kínára. Elmondta: az előkészületben lévő újabb amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó színhelye valószínűleg nem Szingapúr lesz, egyelőre 3-4 város került szóba.    

Kínáról úgy vélte, hogy még nem áll készen egy kereskedelmi megállapodásra. Később, Haley lemondásának bejelentése után, megismételte korábbi fenyegetését, miszerint további 267 milliárd dollár értékű vámot vet ki kínai termékekre, amennyiben Peking a múlt hónapban hozott amerikai vámintézkedések miatt megtorló lépéseket tesz.    

Az Axios hírportál, amely Haley lemondásának hírét elsőként közölte, azt írta: a nagykövet - aki korábban Dél-Karolina kormányzója volt - a múlt héten a Fehér Házban járt és megvitatta várható lemondását Donald Trumppal.    

A hír sokkolta a kormányzat külpolitikával foglalkozó politikusait - írta az Axios, emlékeztetve arra, hogy Haley szeptemberben véleménycikket közölt a The New York Times című lapban és a többi között azt írta: nem mindenben ért egyet Donald Trump elnökkel.

Forrás: MTI