Az Egyesült Államok szembe kíván szállni  Kína és Oroszország afrikai befolyásával - fejtette ki John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a konzervatív Heritage Alapítványnál tartott előadásában csütörtökön.

Bolton szerint mind Kína, mind Oroszország gyors ütemben, korrupt üzleti gyakorlattal terjeszti ki gazdasági és politikai befolyását Afrikában.    

Beszédében Bolton hangsúlyozta, hogy az amerikai kormány elsődleges feladatának tekinti gazdasági kapcsolatai szélesítését az afrikai kontinensen, részben azért, hogy lehetőségeket teremtsen az amerikai üzleti élet szereplői számára és védelmezze az afrikai országok függetlenségét, részben pedig azért, hogy megvédje az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.   

"Kína és Oroszország gyors ütemben   terjeszti ki pénzügyi és politikai befolyását szerte Afrikában" - állapította meg a nemzetbiztonsági tanácsadó. Szerinte a két ország "agresszív beruházási politikát" folytat és máris előnyben van az Egyesült Államokkal szemben.    

"Kína kenőpénzzel, átláthatatlan megállapodásokkal és az adósságállományok stratégiai kezelésével afrikai országokat tart fogva és mozgat Peking kívánságai szerint" -fogalmazott Bolton.    

Hasonlóképpen éles szavakkal bírálta Bolton  Oroszországot. "Politikai és gazdasági kapcsolatrendszerét Oroszország úgy terjeszti ki, hogy közben nem sok figyelmet szentel a jogállamiságnak vagy a felelősségre vonható és átlátszó kormányzásnak" - vélekedett. Azzal vádolta meg Moszkvát, hogy az ENSZ-ben leadott szavazataikért cserében fegyvereket és energiát szállít egyes afrikai országoknak. "Ezek a voksok erős embereket tartanak hatalomban, aláássák a békét és biztonságot és az afrikai népek érdekei ellen vannak" - szögezte le.    

Kérdésre válaszolva Bolton leszögezte: mindaddig nem lehet szó egy, Donald  Trump és  Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti  találkozóról, amíg Moszkva vissza nem szolgáltatja Kijevnek a Krímben foglyul ejtett ukrán hajókat és legénységüket.

Forrás: MTI