Megtiltotta több iPhone okostelefon modell németországi forgalmazását a müncheni tartományi bíróság, arra hivatkozva, hogy a gyártó amerikai Apple megsértette egyik volt partnere, a Qualcomm egyik szabadalmát, a tiltás csütörtökön lépett életbe, miután a szintén amerikai Qualcomm letétbe helyezte a bíróság által megkövetelt 1,34 milliárd eurós biztosítékot.

Az értékpapírokból álló pénzügyi biztosítékra azért kötelezték a Qualcommot, hogy fedezhető legyen az Apple esetleges vesztesége abban az esetben, ha az eljárásból végül mégsem a Qualcomm, hanem az Apple kerül ki győztesen.
   
Az Apple előre jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.
   
A müncheni bírósági döntése a Qualcomm első nagy sikere az Apple ellen több országban, köztük az Egyesült Államokban és Kínában indított eljárások sorában. A tiltás a 7, a 7plus, a 8, a 8plus és az X jelzésű iPhone modellekre vonatkozik.
   
A döntés értelmezéséről újabb jogi vita kezdődhet, mert az Apple szerint csak a társaság márkaboltjaiban, vagyis mindössze 15 németországi üzletben nem szabad ilyen készülékeket értékesíteni, a Qualcomm szerint viszont a tiltás a lehető legszélesebb körű, a mobilszolgáltatókra és valamennyi kiskereskedőre is értendő.
   
A hordozható és okos eszközökben használatos processzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott Qualcomm és az Apple a szabadalmak felhasználása után járó jogdíjak miatt került konfliktusba. Az Apple szerint a Qualcomm indokolatlanul magas díjat követelt bizonyos szabadalmai alkalmazásáért. A társaság ezért 2017 közepe óta nem is fizet egykori partnerének. A Qualcomm szerint az Apple ezzel megsérti több szabadalmát. A müncheni perbeli szabadalom egy olyan eljárásról szól, amellyel szabályozni lehet a telefon processzorának áramfogyasztását, és így lassabban merül le a készülék akkumulátora.

Forrás: MTI