Váratlanul benyújtotta lemondását Jim Yong Kim, a Világbank elnöke hétfőn.

Az 59 éves Jim Yong Kim, aki ellenezte Donald Trump amerikai elnök klímapolitikáját, február 1-jén távozik posztjáról, több mint három évvel második mandátumának lejárta előtt.    

Jim Yong Kimet 2012 tavaszán, majd 2016 őszén is az akkori amerikai elnök, Barack Obama jelölte a Világbank elnökének. A dél-koreai születésű és orvosi diplomával rendelkező Kim sokat tett megújuló energiaforrások alkalmazását célzó projektek finanszírozásának előmozdításáért, miközben jelentősen visszafogta a szénerőmű-beruházások támogatását.    

A nézeteltérések ellenére Jim Yong Kim kerülte a Trump-kormányzattal való nyilvános konfrontációt.   

A Reuters bennfentes forrásokból úgy értesült, hogy a Világbank elnöke saját akaratából távozik az intézmény éléről, nem az amerikai kormány "szorította ki" a nemzetközi pénzintézet vezetéséből.    

A 18 tagállamot számláló Világbankot 1944-ben alapították, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a szegénység leküzdéséhez és előmozdítsa a fejlődést világszerte. Vezetői csakis amerikai állampolgárok voltak, többségükben diplomaták vagy üzletemberek.    

Jim Yong Kim február elsején távozik posztjáról, egy fejlődő országokban infrastrukturális beruházásokkal foglalkozó cég munkatársa lesz. Munkáját megbízott elnökként, Kristalina Georgieva vezérigazgató veszi át.

Forrás: MTI / reuters.com